Twee mannen die eerder ook al zijn aangehouden voor de liquidatie van de Belgische zakenman Stefaan Bogaerts (55) in Spijkenisse in september 2017, zijn hier opnieuw voor gearresteerd. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) maandag tijdens een inleidende zitting van het grote liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh. De verdachten, Errol van M. en Marcano M., zijn beiden lid van deze club.

Eind december meldde zich een getuige bij het OM met informatie over de moord. Hij zou zich ernstig bedreigd hebben gevoeld door Van M., die zelf een prijs op het hoofd van de getuige zou hebben gezet omdat hij te veel over de moord op de Belgische man wist.

Volgens deze getuige, die een tijdje in hetzelfde huis woonde als Van M., was het de bedoeling dat Radjesh S. de Belgische man zou doodschieten. S. kreeg het wapen echter niet doorgeladen en daarom rende Van M. naar hem toe, nam het wapen over en schoot. Marcano M. en nog een onbekende vierde persoon waren daar ook bij aanwezig, aldus de getuige.

De advocaten van Van M. en M. maakten in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol nadrukkelijk hun ongenoegen over deze nieuwe getuige kenbaar. "Van M. is nu voor de derde keer opgepakt voor deze liquidatie. De rechtbank liet hem afgelopen oktober nog vrij bij gebrek aan ernstige bezwaren."

De advocaat van Van M. noemt de verklaring van de nieuwe getuige "zeventig pagina's vol grootspraak en onzin". Volgens de advocaat van M. is de getuige "een dakloze junk die broodjes aap verkoopt".

De rechtbank zal later deze week beslissen of de mannen toch weer in hechtenis genomen worden voor de liquidatie van Bogaerts.

Inhoudelijke behandeling in augustus van start

De verdachten in het grote strafproces rond leden van motorclub Caloh Wagoh worden gezien als 'moordmakelaars' van de vermeende topcrimineel Ridouan T. De megazaak, die nog altijd in de voorbereidende fase is, gaat over meerdere moorden en pogingen daartoe.

Hoofdverdachte in de zaak is de vijftigjarige Delano 'Keylow' R., voorman en oprichter van Caloh Wagoh. Hij nam volgens het OM opdrachten aan en regelde de uitvoering.