Oranjeverenigingen gaan op Koningsdag op kleine schaal activiteiten aanbieden die vooral op kinderen en ouderen gericht zijn. De initiatieven, die worden georganiseerd door de ruim driehonderd officiële Oranjeverenigingen in het land, zullen coronaproof zijn, maakt de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) donderdag bekend.

Op 27 april worden geen grootschalige evenementen georganiseerd. "Daar zal ook geen burgemeester toestemming voor geven", zegt een woordvoerder van de KBOV. "Maar met name deze twee groepen, die het in het afgelopen jaar zwaar hebben gehad, willen we toch de mogelijkheid bieden vooral buiten iets aan Koningsdag te doen."

Zo wordt een beperkt buitenspeelprogramma voor kinderen aangeboden, zijn beheerde speeltuinen open en bieden de Oranjeverenigingen speciale kinderprogramma's voor thuis aan. De KBOV heeft in samenwerking met ouderenbond ANBO en Omroep MAX een speciale dagprogrammering ontwikkeld, waarin "markante momenten" van voorgaande Koningsdagen en Koninginnedagen te zien zullen zijn.

Het is de bedoeling dat ook de Koningsspelen op 23 april in beperkte vorm doorgaan dit jaar.

Nederlanders opgeroepen om gezamenlijk het Wilhelmus te zingen

In heel Nederland mag vanaf zonsopgang de Nederlandse vlag met oranje wimpel uitgestoken worden. Vanaf 9.30 uur klinken dan vanuit verschillende kerkklokken bekende vaderlandse liederen, laat de KBOV weten.

In heel Nederland worden tussen 9.55 uur en 10.00 uur de klokken geluid, gevolgd door het Wilhelmus. De Oranjeverenigingen roepen op het volkslied dan gezamenlijk te zingen. Koningsdag wordt, net als in 2020, om 16.30 uur afgesloten met een Nationale Toost.

Dit jaar doet de koninklijke familie op Koningsdag de stad Eindhoven aan. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag in verband met het coronavirus op een geheime locatie in de stad. De gemeente vraagt belangstellenden niet naar de stad te komen, maar het bezoek van het koningspaar thuis te volgen.

Van het Wilhelmus tot spijkerpoepen: zo vierden we Koningsdag 2020
118
Van het Wilhelmus tot spijkerpoepen: zo vierden we Koningsdag 2020