In Vlissingen is donderdag een uur lang windkracht 9 gemeten. Daarmee is er officieel sprake van de eerste storm van het jaar, meldt Weerplaza in gesprek met NU.nl.

De komende uren blijft het in de kustgebieden hard waaien. Daarbij komen zeer zware windstoten voor. Die kunnen snelheden tot 115 kilometer per uur bereiken.

"De wind kan op nog meer windstations langs de westkust aantrekken tot stormkracht", aldus een woordvoerder van Weerplaza. "In het binnenland gaan we stormkracht niet bereiken, maar zijn de forse windstoten wel opmerkelijk."

In de middag neemt de wind af, maar in de avond zijn opnieuw forse windstoten mogelijk. Dan trekken flinke buien over het land, met kans op onweer en hagel.

Testlocaties gesloten, problemen op het spoor

Vooral in de kustprovincies leidt de storm tot hinder. Een aantal GGD-testlocaties zijn vanwege de wind gesloten en de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Amsterdam en Rotterdam rijdt niet. Ook op andere trajecten zijn problemen, maar de situatie is beheersbaar, aldus spoorbeheerder ProRail.

In het Haagse Zuiderpark is een boom op het dak van een dierenkliniek gevallen. In Rotterdam is een stoplicht op de bovenleiding van openbaarvervoerbedrijf RET gewaaid, waardoor enkele tramlijnen niet meer rijden. In Amsterdam rijden een aantal trams met vertraging.

Het verkeer heeft vooral in Noord- en Zuid-Holland last van de storm. Meerdere vrachtwagens zijn gekanteld en er zijn bomen en takken op de weg beland, melden Rijkswaterstaat en de ANWB. De Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen is helemaal afgesloten vanwege de harde wind.

De laatste keer dat Nederland te maken kreeg met een officiële storm, was op 27 december. Toen werd op Vlieland windkracht 9 gemeten.