De brand die sinds dinsdagmorgen woedt bij een schrootverwerker aan de Rietveldenkade in Den Bosch is onder controle. Volgens een woordvoerder van de gemeente is de brandweer mogelijk tot na het weekend bezig met nablussen.

De brand brak dinsdag rond 4.30 uur uit bij recyclebedrijf Gerrits, dat auto's en ander schroot verwerkt. Tientallen brandweerlieden zijn sindsdien in touw met de bestrijding van het vuur.

Ze kregen dinsdag hulp van twee blushelikopters van Defensie, maar die ondersteuning is niet meer nodig. Wel worden nog steeds twee blusboten ingezet.

Door de rookontwikkeling moesten gisteren de GGD-coronateststraat in de Brabanthallen en het regionaal opleidingencentrum Koning Willem I College hun deuren sluiten. Inmiddels zijn de instellingen weer geopend.

De rookontwikkeling is een stuk minder geworden. "Er is sprake van een smeulende hoop die bij vlagen oplaait. Maar de brand is onder controle", aldus een woordvoerder van de gemeente Den Bosch.

Enorme vlammenzee bij schrootverwerker in Den Bosch
54
Enorme vlammenzee bij schrootverwerker in Den Bosch

Waterschap neemt verschillende maatregelen

Het waterschap Aa en Maas heeft gisteren diverse maatregelen genomen om te voorkomen dat vervuild bluswater dat in rivier de Dieze terechtkwam zich verder zou verspreiden. Zo zijn er drijflijnen geplaatst om de olie die bij de brand is vrijgekomen op te vangen. Vanwege deze maatregel is de binnenvaart in en rond Den Bosch tot nader order gestremd.

In het verleden zijn er eerder branden geweest bij recyclebedrijf Gerrits. Het ging toen om broeibranden in de opslag van autoschroot. Er bleek meer te zijn opgeslagen dan volgens de vergunning was toegestaan. In april 2020 is het bedrijf geconfronteerd met een dreigende dwangsom en sinds die tijd zijn er geen broeibranden meer geweest.