Alexio F. (19) is maandag veroordeeld tot twintig maanden celstraf en jeugd-tbs voor het doodsteken van de achttienjarige drillrapper Jay-Ronne Grootfaam in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost. Medeverdachte Yamanney A. (21) werd door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken.

A. kan volgens de rechtbank niet als medepleger worden aangemerkt. Hij verdedigde zich slechts. Beiden waren niet bij de uitspraak aanwezig.

De verdachten en het slachtoffer behoorden tot rivaliserende drillrapgroepen. Grootfaam werd op 3 september 2019 tijdens een confrontatie tussen de groepen met een kapmes in de hals gestoken.

Het geweld speelde zich af op de stoep van de flat Florijn. Een groot deel ervan is vastgelegd door bewakingscamera's. Ook Grootfaam was gewapend met een machete.

Geen sprake van een vooropgezet plan

Van een vooropgezet plan om Grootfaam te doden, was volgens de rechters geen sprake. Volgens de rechtbank heeft F. de dodelijke steek toegebracht.

Hij reageerde volgens de rechtbank buitenproportioneel op een aanval van Grootfaam, die A. met zijn machete stond op te wachten.

F. had de aanval van Grootfaam op A. minder ingrijpend kunnen stoppen door hem bijvoorbeeld in zijn been in plaats van zijn hals te steken, opperde de rechtbank in het vonnis.

Anders dan het Openbaar Ministerie (OM) past de rechtbank in deze zaak het jeugdstrafrecht toe, wat tot fors minder hoge straffen leidt dan geëist. Het OM had acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen F. en twaalf jaar cel tegen medeverdachte A.

Gedragsdeskundigen zien F. als verminderd toerekeningsvatbaar. Zij adviseerden jeugd-tbs op te leggen. De rechtbank volgt dat advies.

Rechtbank houdt rekening met gewelddadige rol van slachtoffer

F. is veroordeeld voor doodslag. "Hij heeft nabestaanden onherstelbaar leed toegebracht. Zij blijven met veel verdriet achter. De stad Amsterdam en de buurt waren zeer geschokt. Alleen een gevangenisstraf is passend", aldus de rechtbank.

De rechtbank hield bij de strafoplegging rekening met de gewelddadige rol van Grootfaam. "Hij bevond zich al zes seconden in de portiek met zijn machete, hij heeft direct de aanval op A. ingezet", concludeert de rechtbank op basis van de bewakingsbeelden.

Drillrap kenmerkt zich door agressieve teksten en verheerlijking van geweld. In het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost zijn meerdere drillrapgroepen actief. Grootfaam zou tot de groep FOG in de wijk Venserpolder hebben behoord en de verdachten tot de zogeheten Kikkenstein Bende (KSB).

De groepen hadden het al geruime tijd op elkaar voorzien. Het kwam daarbij herhaaldelijk tot geweld.