Een corrupte douanier heeft donderdag van de rechtbank in Breda anderhalf jaar cel gekregen en een beroepsverbod van drie jaar.

De 26-jarige man uit Barendrecht lekte gegevens uit het systeem van de douane in de Rotterdamse haven naar criminelen. Hij is verder veroordeeld voor witwassen, computervredebreuk en valsheid in geschrifte.

De man viel op tijdens een onderzoek naar cocaïnesmokkel in de haven van Vlissingen. In dat onderzoek werden in juli vorig jaar negen verdachten aangehouden.

De politie vond daarbij een printscreen uit het douanesysteem met daarop twee containernummers. Dat leidde naar Tariq S., die in de haven in Rotterdam werkte.

Hij had verder ook niets met de Vlissingse zaak van doen, die nog loopt. Daarom is zijn zaak inhoudelijk behandeld. Tegen de man was dertig maanden cel geëist.

Opvallend detail is dat de vader van de man in een andere strafzaak eveneens verdacht wordt van corruptie in de haven van Rotterdam. Beveiliger Azam S. zou direct betrokken zijn geweest bij de invoer van cocaïne.