Het valt voor sportclubs niet mee alle teams ruimte te geven om deze dagen te trainen. Dat merkt onder meer hockeybond KNHB. De avondklok en de leeftijdsgrens voor sporten in groepsverband leiden tot gepuzzel bij de sportverenigingen.

"We hadden natuurlijk al rekening te houden met de avondklok en nu mag er ook in groepsverband tot 27 jaar worden gesport. Daar is iedereen erg blij mee, maar het is voor clubs wel even puzzelen", zegt een woordvoerder van de hockeybond.

Veel seniorenteams trainen vaak 's avonds laat. Vanwege de avondklok proberen veel verenigingen nu die trainingen een plek te geven naast de trainingen van de jeugdteams. "En er wordt nu ook veel gebruikgemaakt van de zaterdag en de zondag. Op die dagen zijn er normaal gesproken wedstrijden, maar die zijn nog niet toegestaan. Die ruimte kunnen clubs gebruiken voor trainingen", aldus de zegsvrouw van de KNHB.

Volgens de woordvoerder zijn er niet veel vragen van clubs over de leeftijdsgrens binnengekomen. "Het is niet een heel logische grens en het is sneu dat spelers van 27 jaar en ouder nog maximaal in tweetallen moeten trainen, maar de regel is wel voor iedereen duidelijk. Hopelijk wordt het snel anders."

Sporten volgens protocol moet meer ruimte geven

Korfbalbond KNKV vindt dat er snel meer ruimte voor de sporters moet komen. De bond wil meer ruimte voor sporters van 27 jaar en ouder en voor het binnen sporten. Uit data blijkt dat dit kan, stelt de bond. Daarbij moet wel volgens een protocol worden gesport dat is afgeleid van dat van de topsportcompetities, zegt KNKV-directeur Kees Rodenburg.

Dat er volgens dat protocol veilig gesport kan worden, blijkt volgens Rodenburg uit data van de Korfbal League, de hoogste competitie bij het korfbal in Nederland. Die ging half januari weer van start.

"Natuurlijk beseft het KNKV dat het op dit moment nog niet mogelijk is de volledige competitie in alle klassen te gaan spelen", vervolgt Rodenburg. "De Korfbal League gaat om slechts zes van de wekelijkse drieduizend korfbalwedstrijden. Die toename van reisbewegingen kan pas als het aantal nieuwe besmettingen flink omlaaggaat."

Bij de KNKV hebben ze een veld- en zaalcompetitie. De bond hoopt dat het kabinet op 8 maart besluit het trainen op het veld weer toe te staan, ook voor sporters van 27 jaar en ouder. "Wie weet wat er daarna nog mogelijk is."