De vermoedelijke bende rond de martelcontainers in Wouwse Plantage was volgens justitie van plan om een reeks moorden te plegen. Een crimineel conflict over ettelijke miljoenen zou hoofdverdachte Roger P. (49), alias 'Piet Costa', ertoe hebben bewogen minstens zeven mensen te willen laten liquideren.

Ook familieleden mochten worden gedood en zelfs kinderen hoefden niet te worden gespaard, zei het Openbaar Ministerie (OM) woensdag in de gerechtsbunker in Amsterdam tijdens een inleidende zitting over de geruchtmakende zaak. "Huiveringwekkend", zo typeerde de officier van justitie de berichten waaruit de moordplannen zouden blijken.

Vorig jaar zomer kwam de veronderstelde bende in beeld dankzij een onderzoek naar encryptieservice EncroChat, die zeer in trek was bij criminelen. Onderzoek wees uit dat de mannen bezig waren met de inrichting van een loods. In zeecontainers in deze loods konden criminele vijanden worden opgesloten en gemarteld.

Naast een keur aan martelgereedschap werden onder meer twee tandartsstoelen aangetroffen. Te folteren personen konden aan die stoel worden vastgebonden. Woensdag voegde het OM daar de vondst van een mobiele operatietafel aan toe. Naar deze objecten zou onder meer op Marktplaats zijn gezocht.

Ook zijn er volgens het OM spullen gevonden die geschikt zijn voor waterboarding, een beruchte martelmethode die op de Amerikaanse militaire basis Guantanamo Bay op Cuba werd toegepast. In een loods in Rotterdam stalde de bende volgens het OM onder meer gestolen auto's, waarmee beoogde slachtoffers konden worden ontvoerd.

Politie geeft beelden van Brabantse 'martelkamer' vrij
78
Politie geeft beelden van Brabantse 'martelkamer' vrij

OM beschouwt Roger P. als de spin in het web

Hoofdverdachte P. is volgens justitie de spin in het web. De officier van justitie citeerde enkele Encrochat-berichten die aan hem en zijn handlangers worden toegeschreven. "Iedereen gaat liggen, geloof me", zou P. hebben geschreven. Daarmee bedoelde hij volgens justitie dat al zijn vijanden zouden worden gedood. "Ze moeten dood, tot hun hond toe", zo luidt een ander bericht dat weinig aan de verbeelding overlaat.

P. is niet bij de zitting aanwezig. Hij is behalve hoofdverdachte in de martelcontainerzaak volgens justitie ook de spil in een grote cocaïnezaak, die inmiddels eveneens onder de rechter is. Het gaat daarin om de smokkel van in totaal zo'n 4.800 kilo cocaïne. De drugs zijn in 2015 en 2016 de havens van Antwerpen en Rotterdam binnengebracht.

Verhoren van de negen andere verdachten in de martelcontainerzaak hebben volgens het OM tot dusver "bitter weinig opgeleverd". Ze zwijgen of liegen, meent justitie, die de rechtbank heeft gevraagd hun voorarrest te verlengen.