De Rijksrecherche zal geen onderzoek doen naar mogelijke inmenging door kringen rondom het Koninklijk Huis in de zaak van de Nederlands-Argentijnse voormalige piloot Julio Poch. Dat zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM).

Als er al sprake zou zijn van een strafbaar feit, is dit volgens de OM-woordvoerder verjaard. "Dat is de reden dat er geen nader onderzoek van de Rijksrecherche volgt."

Een meerderheid in de Tweede Kamer vroeg vorige week per motie om de Rijksrecherche te laten onderzoeken of iemand namens het Koninklijk Huis heeft geprobeerd het strafrechtelijk onderzoek naar Poch te beïnvloeden. Aanleiding was een rapport van een commissie onder leiding van Ad Machielse over het onderzoek naar Poch en zijn uitlevering aan Argentinië.

De commissie meldde dat in 2007 is gebeld met de Nederlandse vertegenwoordiger van Eurojust, dat een faciliterende rol speelde bij het vooronderzoek naar Poch. De piloot werd verdacht van betrokkenheid bij vluchten boven zee waarbij tegenstanders van het regime van de Argentijnse dictator Jorge Videla uit vliegtuigen zijn gegooid.

Tijdens dat telefoontje claimde een vrouw namens kringen rond de Oranjes te bellen. Het onderzoek naar Poch was op dat moment nog maar bij weinig mensen bekend. Ze noemde de situatie pijnlijk voor Máxima, wier vader destijds deel uitmaakte van het regime. De commissie-Machielse had navraag naar de kwestie gedaan, maar kon geen onderbouwing voor de bewering vinden.

De voorstanders van een nieuw onderzoek vinden echter dat het telefoontje kan worden gezien als een poging om een lopende strafzaak te beïnvloeden.