Ruim 2,4 miljoen zeventigplussers mogen de komende Tweede Kamerverkiezingen hun stem per post uitbrengen, blijkt maandag uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal kunnen naar schatting 13,2 miljoen mensen hun stem uitbrengen tijdens de verkiezingen op 17 maart.

Dit jaar mogen zeventigplussers in verband met het coronavirus per brief stemmen. Ruim 18 procent van de 13,2 miljoen kiesgerechtigden is zeventig jaar of ouder.

Iedereen die de Nederlandse nationaliteit heeft en op de verkiezingsdag achttien jaar of ouder is, mag tijdens de verkiezingen een stem uitbrengen. Het CBS heeft in haar schattingen Nederlanders die in het buitenland wonen niet meegenomen.

Ongeveer 810.000 jongeren mogen dit jaar voor het eerst hun stem uitbrengen. Het CBS berekende dat sinds de vorige verkiezingen, die in maart 2017 plaatsvonden, 883.000 jongeren achttien jaar zijn geworden. Van hen beschikken 73.000 niet over een Nederlandse nationaliteit, wat betekent dat ze niet kiesgerechtigd zijn.

Aantal kiesgerechtigden naar leeftijd

Bron: CBS© NU.nl/LocalFocus