De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie, justitie) heeft zondag opnieuw een noodbevel afgekondigd vanwege de aanwezigheid van honderden demonstranten op het Museumplein. Omdat de demonstranten geen gehoor gaven aan de oproep het plein te verlaten, werd de Mobiele Eenheid rond 15.00 uur ingezet om het plein te ontruimen. Bijna twee uur later was het plein schoongeveegd.

Volgens nieuwspartner AT5 waren er zo'n vijfhonderd mensen aanwezig. Meerdere mensen zijn aangehouden.

De driehoek heeft de demonstratie ontbonden. Agenten verzochten de demonstranten, die zich uitspreken tegen de huidige coronamaatregelen, eerst nog te vertrekken. Aan die oproep werd geen gehoor gegeven.

Nadat de ME werd ingezet besloot een deel van de demonstranten op de grond te gaan zitten. Anderen werden van het plein verdreven in de richting van het Concertgebouw.

Eerdere demonstraties op het Museumplein liepen flink uit de hand. De politie moest toen onder meer een waterkanon inzetten.

Ook demonstratie op Leidseplein ontbonden

De gemeente meldde rond 16.45 uur op Twitter dat ook een demonstratie op het Leidseplein per direct gestopt moest worden. "Het is niet langer toegestaan om op het Leidseplein te blijven", aldus de gemeente. Aanwezigen werden ook opgeroepen om afstand te houden.

Niet alleen op het Museumplein en Leidseplein was het zondagmiddag druk. De gemeente zag zichzelf ook genoodzaakt om het Vondelpark voor de vierde dag op rij te sluiten. Bezoekers kunnen het park alleen verlaten aan de kant van de Amstelveenseweg.

Mobiele Eenheid ontruimt Museumplein in Amsterdam
80
Mobiele Eenheid ontruimt Museumplein in Amsterdam