De vader die samen met zijn twee minderjarige zoons werd verdacht de veertienjarige Lotte uit Almelo om het leven te hebben gebracht, mag de eventuele rechtszaak in vrijheid afwachten. Hij blijft nog wel verdachte in de zaak, laat het Openbaar Ministerie (OM) weten aan NU.nl na berichtgeving van RTV Oost. De voorlopige hechtenis van zijn twee zoons werd woensdag met dertig dagen verlengd.

De vader werd aanvankelijk verdacht van het vermoorden of doden van Lotte en het verstoppen van haar lichaam. Volgens RTV Oost is de verdenking tegen de vader minder ernstig gebleken, en wordt hij daarom op korte termijn, in afwachting van het strafproces, op vrije voeten gesteld. Het OM zegt tegen NU.nl hier geen uitspraken over te doen.

"Het OM heeft niet aan de raadkamer van de rechtbank gevraagd de voorlopige hechtenis van de vader te verlengen. Het OM vindt dat hij het verdere onderzoek in vrijheid af kan wachten, maar hij blijft wel verdachte in de zaak", aldus de woordvoerder.

De twee minderjarige jongens worden nog wel altijd verdacht van moord dan wel doodslag. Er wordt gesproken over moord wanneer iemand met voorbedachten rade om het leven is gebracht.

Het ontzielde lichaam van Lotte werd op zondag 10 januari gevonden in een sloot achter een industrieterrein in Almelo. De scholiere bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen.