De medische toestand van de baby die zondagavond in een ondergrondse container in Amsterdam is gevonden, is stabiel. Het pasgeboren meisje ligt in het ziekenhuis, zo laat de politie maandag weten.

Zondag rond 22.40 uur belde iemand de hulpdiensten, omdat hij of zij sterk het vermoeden had dat er geluiden van een huilende baby uit de container kwamen.

"De brandweer haalde uiteindelijk een grote gele Jumbo-shopper uit de vuilcontainer waar de baby in werd aangetroffen", aldus de politie.

Agenten hebben het meisje snel ingepakt in hun jassen, waarna de baby is overgebracht naar het ziekenhuis.

De container waarin het meisje is aangetroffen, staat aan de Meernhof in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost. De politie is "heel hard op zoek naar getuigen en personen die meer weten".

Jeugdbescherming regelt verblijfplaats

De Raad voor de Kinderbescherming heeft met een gezagsmaatregel de voorlopige voogdij aangevraagd voor drie maanden, zodat er ouderlijk gezag is geregeld.

De jeugdbescherming regelt een verblijfplaats voor het kind. Volgens de woordvoerder is het eerst belangrijk dat wordt achterhaald wie de moeder is en dat zij de hulp krijgt die ze nodig heeft.

De afgelopen tien jaar werd volgens cijfers van de Kinderbescherming ongeveer één keer per jaar een kindje te vondeling gelegd. Naast de veiligheid van het kind staat het achterhalen van de ouders voorop, al lukt dat niet altijd.