Elf verdachten zijn in de afgelopen maanden aangehouden in verband met de diefstal van twee grote partijen iPhones op Schiphol, zo meldt de Koninklijke Marechaussee maandag. Bij de diefstallen werd in totaal voor 18,5 miljoen euro aan telefoons buitgemaakt.

Rechercheurs van de marechaussee openden in maart vorig jaar een onderzoek naar de diefstal van een lading iPhones met een waarde van zo'n 3 miljoen euro. Het rechercheteam hield in de afgelopen maanden zes verdachten aan. Zij zijn afkomstig uit Zaandam, Amsterdam, Volendam, Eindhoven en Haarlemmermeer.

De laatste aanhouding was vorige week. Bij huiszoekingen werd onder meer 30.000 euro aan contant geld aangetroffen en werden diverse telefoons in beslag genomen.

In december vorig jaar begon een ander rechercheteam van de marechaussee aan een onderzoek naar de diefstal van een lading iPhones met een waarde van 16 miljoen euro. De mobiele telefoons waren gestolen uit een loods van een bedrijf op Schiphol-Oost. De rechercheurs hielden vijf verdachten uit Amsterdam, Purmerend, Kampen, Hoofddorp en Zaandam aan.

Bij doorzoekingen in de gemeente Haarlemmermeer en in Duitsland zijn in totaal 9.200 gestolen iPhones teruggevonden.

Volgens de Koninklijke Marechaussee is er een verband tussen de twee zaken. Drie van de verdachten zijn werkzaam bij de bedrijven waar de goederen zijn weggenomen. Het onderzoek is nog in volle gang.

Marechaussee deelt beelden van aanhouding verdachte grote diefstal
129
Marechaussee deelt beelden van aanhouding verdachte grote diefstal