In de Noord-Brabantse plaats Sint-Oedenrode moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ruim 130.000 kippen ruimen omdat bij een legkippenbedrijf vogelgriep is vastgesteld. Ook de dieren van twee pluimveehouderijen die binnen 1 kilometer van dit bedrijf zijn gevestigd, worden geruimd om verspreiding te voorkomen, meldt de Rijksoverheid zaterdag.

In een straal van ongeveer 3 kilometer staan nog zeven pluimveebedrijven. Die zullen worden onderzocht op het virus. Demissionair minister Carola Schouten (Landbouw) heeft een vervoersverbod afgekondigd voor een gebied van 10 kilometer rond het bedrijf, waarbinnen nog 26 andere pluimveebedrijven gevestigd zijn.

Het vervoersverbod geldt voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. Ook andere dieren en dierlijke producten met commercieel gehouden pluimvee vallen onder het verbod.

Doordat de vogelgriep al maanden rondgaat in Nederland zijn er landelijke maatregelen van kracht, zoals een ophokplicht en een strengere meldplicht voor wanneer dieren ziek worden. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en mensen die als hobby vogels houden, zijn verplicht hun dieren af te schermen.