De helft van de mensen die opgenomen zijn geweest op een intensivecareafdeling (ic-afdeling) heeft in het jaar na die opname last van nieuwe lichamelijke en mentale klachten. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen, dat duizenden patiënten volgde tot vijf jaar na hun ic-verblijf.

Het onderzoek betreft ic-patiënten in het algemeen, niet specifiek coronapatiënten.

Lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, verminderde conditie en stijfheid in gewrichten, worden het vaakst genoemd door de 2.345 deelnemende ic-patiënten. Zij waren opgenomen tussen juni 2016 en juni 2019.

Een deel van de voormalige ic-patiënten kampt ook met mentale klachten, zoals gevoelens van angst en depressie, maar ook met posttraumatische stressstoornissen.

Ruim 12 procent heeft cognitieve problemen zoals geheugen- en concentratieproblemen. "Al deze klachten hebben een weerslag op het dagelijks leven van deze patiënten. Zo geeft ongeveer 40 procent aan dat ze door de klachten minder zijn gaan werken, of een jaar later nog steeds met ziekteverlof zijn of hun baan hebben opgegeven", aldus het Nijmeegse universitair ziekenhuis.

Het onderzoek werd gedaan bij patiënten in de ziekenhuizen Bernhoven (Uden), Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch), Amphia (Breda), Rijnstate (Arnhem), Maasziekenhuis (Boxmeer), Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en het Radboudumc (beide Nijmegen).