Vanwege de voorspelde gladheid op de weg blijven maandag op veel plekken in Nederland de basisscholen en opvang gesloten. Het KNMI gaf zondag een weeralarm af: vanaf maandagochtend geldt code rood.

Lokale media melden dat veel scholen de deuren gesloten houden, omdat de schoolgebouwen mogelijk slecht bereikbaar zullen zijn. Sommige scholen openen de deuren mogelijk later op maandag. Een deel van de kinderen heeft maandag een dag vrij, anderen zullen online lessen volgen.

Het KNMI heeft voor maandagochtend code rood afgegeven vanwege ijzel. Als gevolg van ijzel krijgen weggebruikers in heel Nederland te maken met verraderlijke gladheid.

RTV Drenthe meldt dat alle openbare basisscholen in de provincie en de noodopvang dicht blijven. In Overijssel gaat het om "meerdere scholen", aldus RTV Oost. Ook in Utrecht zullen veel scholen niet opengaan, meldt RTV Utrecht. Rijnmond meldt dat onderwijskoepel BOOR alle basisscholen in de regio Rotterdam dichthoudt.

PO-Raad adviseert ouders informatie in de gaten te houden

Volgens Omroep West adviseert de PO-Raad ouders de ouderapps in de gaten te houden voor informatie over dichte scholen. Vorige week maandag bleven veel scholen nog dicht vanwege de sneeuwval.

In de regio Zuid zijn de scholen dicht, omdat het daar voorjaarsvakantie is. Die begint voor de regio's Noord en Midden pas komende vrijdag.

Op sociale media laten veel mensen weten dat de school van hun kinderen maandag dicht blijft. "En toen waren we morgen weer lekker thuis. Wat een gekke tijd", zei iemand zondagavond op Twitter. Iemand anders stelt: "Brengen we de kinderen toch na de ochtend naar school." Bij sommigen is er onbegrip over het feit dat de scholen niet opengaan.

Eerder op zondag werd al bekend dat GGD-locaties voor coronatests of vaccinaties maandagochtend gesloten blijven. Ook sommige bibliotheken blijven uit voorzorg dicht.