Op veel plaatsen in Nederland gaat het de komende nachten streng tot zeer streng vriezen. De minimumtemperaturen liggen tussen de -10 en -15 graden Celsius. Lokaal kan het -18 graden worden en in de nacht naar zaterdag misschien zelfs wel -20 graden, meldt Weer.nl woensdag.

Dat het veel kouder kan worden, komt doordat het veel helderder wordt dan in voorgaande nachten, meldt Weer.nl, dat spreekt van een aantal "bitterkoude nachten". Overdag lopen de temperaturen uiteen van iets onder 0 tot een paar graden onder 0.

Vanaf zondag komt zachtere lucht vanuit het zuidwesten dichterbij. De bewolking neemt dan toe en de temperaturen gaan geleidelijk omhoog. Er is dan een kans van 70 procent dat vanaf maandag de dooi invalt. De kans dat de vorst aanhoudt, is 30 procent.

Vorstschade aan het wegdek veroorzaakte woensdagochtend op verschillende snelwegen file: op onder meer de A1, A15, A27, A28, A50 en A58 was het raak.

Op de A50 van Arnhem richting Apeldoorn was de vertraging tussen knooppunt Grijsoord en afrit Hoenderloo rond 8.30 uur opgelopen tot anderhalf uur, meldde de ANWB. Twee rijstroken moesten dicht vanwege de slechte toestand van het wegdek. Ook op andere plekken liep de vertraging op, van enkele minuten tot ruim een uur. Er stonden rond 8.45 uur in totaal zestien files, met een totale lengte van 115 kilometer.

Rijkswaterstaat meldt dat op verschillende plekken in het land vorstschade is ontstaan aan het asfalt. "Ondanks dat we hiermee bezig zijn, kan je toch in de file komen te staan", twittert de overheidsdienst. Wie toch de weg op moet, krijgt het advies voor vertrek de actuele verkeersinformatie te checken.

Het wordt ijskoud: gaan we deze bijzondere natuurverschijnselen zien?
163
Het wordt ijskoud: gaan we deze bijzondere natuurverschijnselen zien?