Zeven demonstranten van Extinction Rebellion zijn zaterdag opgepakt op Schiphol. Vijf van hen zijn opgepakt vanwege vernieling, de andere twee voor huisvredebreuk. Dat heeft de Koninklijke Marechaussee laten weten.

De demonstranten maakten deel uit van een groep van ruim twintig mensen die protesteerden tegen de CO2-uitstoot door de luchtvaartindustrie.

Twee mensen begaven zich achter de paspoortcontrole. Ze hadden een vliegticket gekocht. Volgens de woordvoerder van de marechaussee mag je je daar dan begeven, maar als je niet de intentie hebt om te vliegen, kun je worden verwijderd.

De actievoerders eisten dat de luchtvaart de CO2-uitstoot terugbrengt tot netto nul in 2025. Extinction Rebellion stelt dat de KLM als de grootste gebruiker van Schiphol nog steeds geen serieus beleid voert om de CO2-uitstoot terug te dringen, maar wel staatssteun ontving om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

De acties waren volgens de betogers vreedzaam en coronaproof. Ze hielden zich naar eigen zeggen aan de maatregelen van de regering, zoals de 1,5 meter afstand en het gebruik van mondkapjes en de acties leverden geen hinder op voor het publiek.