In heel Nederland geldt vanaf middernacht en de hele zondag code rood, meldt het KNMI zaterdagmiddag. Het land krijgt dan te maken met sneeuw, veel wind en lichte tot matige vorst. Rijkswaterstaat adviseert vanaf zaterdagavond niet de weg op te gaan.

De eerste sneeuw valt zaterdagavond in delen van Nederland. In de nacht naar zondag en op zondag gaat het in heel het land sneeuwen.

"Door de stevige oostenwind is er sprake van een sneeuwjacht", waarschuwt het KNMI. "Hierdoor kunnen er sneeuwduinen ontstaan die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleveren." Het zicht in de sneeuw is slecht. "Mogelijk minder dan 500 meter. En het is voor het gevoel snijdend koud."

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om vanaf zaterdagavond niet de weg op te gaan. Vanwege code rood is zondag ook het extreemweerprotocol van Rijkswaterstaat van kracht. Dit betekent onder meer dat gestrande automobilisten zo snel mogelijk van de weg worden gehaald en naar een verzorgingsplaats worden gebracht.

Ook neemt Rijkswaterstaat extra maatregelen door extra weginspecteurs en extra mankracht in de verkeerscentrales in te zetten. Daarnaast staan 546 strooiwagens met sneeuwschuiver, 350 losse sneeuwschuivers en drie speciale calamiteitenmachines op strategische plaatsen in het land klaar.

Code rood vanaf middernacht: sneeuw, wind en ijzel verwacht
163
Code rood vanaf middernacht: sneeuw, wind en ijzel verwacht

Gevoelstemperatuur mogelijk rond -10

De gevoelstemperaturen liggen mogelijk rond -10 graden. Op veel plaatsen valt 10 tot 20 centimeter sneeuw. Vanwege de winterse omstandigheden blijven de test- en priklocaties van de GGD's dicht. Mensen met een afspraak worden hier door de GGD over geïnformeerd.

De NS meldde vrijdag al dat dit weekend minder treinen zullen rijden. Vanwege het winterweer is een gewijzigde dienstregeling ingevoerd. Dit biedt de vervoerder meer ruimte om eventuele problemen op het spoor op te lossen.