De NS laat zaterdag en zondag minder treinen rijden vanwege de verwachte sneeuw, ijzel en harde wind. "Op vrijwel alle trajecten rijden minimaal twee treinen per uur, soms vier keer per uur. Door minder treinen te laten rijden, ontstaat er meer ruimte op het spoor", laat de vervoerder vrijdag weten.

"Ondanks een aangepaste dienstregeling en de voorzorgsmaatregelen kan het winterse weer tot hinder leiden voor treinreizigers."

Op de meeste plaatsen in Nederland zal 10 tot 20 centimeter sneeuw komen te liggen. Ov-bedrijven in heel Nederland bereiden zich daarom voor op winters weer met veel sneeuwval.

De Haagse vervoerder HTM heeft ook op voorhand besloten zondag minder bussen en trams in te zetten. GVB in Amsterdam heeft voorbereidingen getroffen, maar wil zo lang mogelijk blijven doorrijden en past daarom de dienstregeling nog niet aan.

Openbaarvervoerbedrijf RET in Rotterdam bekijkt de situatie zaterdagmiddag. Nu verandert er nog niets. Ook Arriva past de dienstregeling nog niet aan, maar heeft wel winterplannen doorgenomen. Bij U-OV in Utrecht veranderen de vertrektijden nog niet, maar het bedrijf staat paraat.

Reizigers die op pad gaan, wordt geadviseerd om de reis kort voor vertrek te plannen. Het ov is vanwege de coronamaatregelen alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen.

Weekendweerbericht: De winter barst helemaal los
131
Weekendweerbericht: De winter barst helemaal los