Het kabinet wil zware verkeersovertredingen, zoals appen achter het stuur, bestraffen met zwaardere boetes. De boetes voor lichtere vergrijpen in het verkeer gaan juist omlaag, zo is vrijdag bekendgemaakt.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat ervan uit dat het strenger bestraffen van ernstige verkeersovertredingen de verkeersveiligheid ten goede komt. Door lichtere overtredingen minder zwaar te beboeten, zal volgens hem het maatschappelijk draagvlak worden vergroot.

Wie straks minder dan 10 kilometer per uur boven de maximumsnelheid rijdt, betaalt voortaan 15 procent minder. Daarbij gaat de boete voor het parkeren op een gehandicaptenplaats van 390 euro naar 300 euro.

Het kabinet wil de boete voor appen achter het stuur juist verhogen van 240 naar 340 euro. Ook onnodig links rijden wordt zwaarder bestraft, net als het vervoeren van minderjarigen zonder autogordel. De boetes voor deze overtredingen gaan omhoog van 140 naar 210 euro.

Wie geen voorrang verleent aan bijvoorbeeld een ambulance of brandweerauto met de zwaailichten aan, riskeert straks een bon van 340 euro. Nu is dat nog 240 euro.

Het kabinet is tot dit besluit gekomen na een advies van de Commissie Feiten en Tarieven, waarin onder anderen experts van de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zitten. De aanpassingen worden later dit jaar aan de Tweede Kamer voorgelegd.