Het Utrechts Landschap heeft de natuurgebieden Palmerswaard en Blauwe Kamer langs de Nederrijn donderdag afgesloten voor toeristen. De natuurgebieden gaan onder water lopen door de hoge waterstand in de rivieren en het wild moet de kans krijgen om droge stukken land op te zoeken.

In Palmerswaard bij Rhenen en Blauwe Kamer tussen Wageningen en Rhenen leven onder andere wilde paarden en runderen, hazen en bevers.

Die dieren zoeken meestal zelf een hoger en dus droog deel van de uiterwaarden op bij hoogwater. Ook lokken natuurbeheerders de dieren door op stukken land dat droog blijft hooi neer te leggen. Maar als het wild schrikt van wandelaars of fietsers, lopen de dieren alsnog het water in en kunnen ze verdrinken.

Eerder hebben natuurbeheerders ook onder meer de Millingerwaard bij Nijmegen, de Cortenoever langs de IJssel en polder Munnikenland bij Slot Loevestein afgesloten.

Rijkswaterstaat meldt dat de verwachting is dat het water de komende dagen nog verder zal stijgen. Waar nodig worden maatregelen genomen, zoals het openen van stuwen. De toevoer van water wordt veroorzaakt door veel regen en smeltwater van sneeuw in het zuiden van Duitsland en Zwitserland.

Hoogwater bij Nijmegen.

Hoogwater bij Nijmegen.
Hoogwater bij Nijmegen.
Foto: ANP