Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in hoger beroep een gevangenisstraf van twintig jaar geëist tegen Souris R. (47) uit Veghel voor zijn aandeel in de zogeheten Posbankmoord. R. werd in maart 2018, samen met medeverdachte Frank S. uit Boekel, al veroordeeld tot achttien jaar cel, maar de Hoge Raad bepaalde dat de zaak van R. over moest.

De zaak draait om de dood van schilder Alex Wiegmink uit Drempt. De man werd in 2003 tijdens een rondje hardlopen doodgeschoten in het Gelderse natuurgebied De Posbank. Het motief was dat hij per ongeluk getuige was van verdachte handelingen.

R. had zijn betrokkenheid bij de moord bekend tijdens een zogeheten Mr. Big-methode van de politie. Daarmee wordt de verdachte opgenomen in een fictieve criminele organisatie. De 'criminelen' - die eigenlijk politieagenten zijn - laten personen daden bekennen, zodat ze binnen de fictieve organisatie hogerop kunnen komen.

R. beweerde in gesprek met de undercoveragenten dat hij bij de dood van de hardloper betrokken was, maar trok die verklaring later weer in. Het gerechtshof in Den Haag moet nu beoordelen hoe betrouwbaar de aanvankelijke bekentenis van R. is geweest, en of hij zich inderdaad gedwongen voelde om zoiets te zeggen. Daarnaast worden enkele afgeluisterde telefoongesprekken van destijds opnieuw onder de loep genomen.

Rechtspsycholoog Eric Rassin noemde de bekentenis tijdens een eerdere zitting "onbetrouwbaar". Rassin stelde dat de omstreden methode het "gemakkelijker maakt om valselijk te bekennen, doordat niet duidelijk is dat er een strafdreiging is. Het lijkt erop dat bij bekennen een voordeel te behalen is, wat de drempel om te bekennen omlaaghaalt", legde Rassin uit aan het gerechtshof.