Het verkeer heeft maandagochtend veel last gehad van ijzel op de weg. Tientallen ongelukken leidden tot veel blikschade. Tegen 7.45 uur stond er meer dan 350 kilometer file en dat was voor het eerst in maanden. Sinds de coronacrisis is het op de weg over het algemeen rustiger.

De ANWB raadde iedereen af de weg op te gaan. Het KNMI heeft voor zeven provincies code oranje afgegeven. Delen van sommige grote wegen, zoals de A5 en de A10, werden tijdelijk afgesloten vanwege de ijzel.

Op talloze plekken in het land deden zich problemen voor. Zo veroorzaakten grote ongelukken op de A1 bij Apeldoorn en de A12 bij Arnhem lange files en veel vertraging.

Op de IJsselbrug in de Gelderse plaats Westervoort deden zich twee kettingbotsingen voor, waarbij volgens Omroep Gelderland zeventien personenauto's en twee vrachtwagens tegen elkaar botsten. Enkele mensen raakten gewond.

Kettingbotsingen met negentien voertuigen bij Westervoort
68
Kettingbotsingen met negentien voertuigen bij Westervoort

Vooral veel wegen rond Amsterdam waren dicht

In de tweede helft van de ochtendspits concentreerden de problemen zich vooral rond Amsterdam. Op vrijwel alle wegen richting de hoofdstad staan lange files die meer dan een uur vertraging opleveren.

Het ging om bijvoorbeeld de A10 van Zaanstad naar Amsterdam-Noord, de A9 bij Amstelveen voor het knooppunt Rottepolderplein en de A7 van Hoorn naar Zaanstad.

Het verkeer op de A6 van Lelystad naar Amsterdam stond vast over een lengte van 14 kilometer. Daar moeten automobilisten rekenen op twee uur extra reistijd.

Spoorwegen hadden geen last van de kou

Het treinverkeer had maandagochtend geen last van de ijzel. Spoorbeheerder ProRail laat weten dat het bedrijf de afgelopen weken het spoor uitgebreid winterklaar heeft gemaakt, omdat dit soort situaties werden voorzien.

Volgens het KNMI verdwijnt de gladheid maandag in de tweede helft van de ochtend. Maar tegelijkertijd waarschuwt de weerdienst dat het dinsdagochtend weer glad kan worden door sneeuw op de weg en dan met name in de noordelijke provincies.