De vijfde avond met de avondklok is in heel Nederland relatief rustig verlopen. Volgens de politie is dat te danken aan het grote aantal agenten dat op de been was en het ingrijpen bij oproepen tot rellen op sociale media.

"We kunnen gelukkig zeggen dat het op dit moment rustig is", zei politiechef Willem Woelders in de loop van woensdagavond in Nieuwsuur. "We hebben nog wel een aantal groepen links en rechts op straat gezien, maar die worden gelijk aangesproken door collega's."

Uit angst voor rellen zagen verschillende gemeenten, waaronder Haarlem, Drachten, Vlaardingen, Heerlen en Harderwijk, zich woensdag genoodzaakt om noodbevelen of noodverordeningen af te kondigen. In al deze gemeenten bleef het rustig. Ook in steden waar het de afgelopen dagen onrustig was, zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, zijn geen grote incidenten gemeld.

Volgens Woelders had de relatieve rust te maken met een combinatie van factoren. Zo was er veel politie op de been. "De politie treedt actief op als mensen dingen doen die niet kunnen of als we dat vermoeden hebben."

"En wat denk ik ook heel belangrijk is: we zien op sociale media nog steeds heel veel berichten en daar acteren we op. Enerzijds om te onderkennen waar iets gebeurt, maar ik kan u melden dat wij vandaag al een man of twintig hebben aangehouden die vanuit huis deze opruiing deden."

Politie verricht aanhoudingen vanwege opruiing

Woensdag is onder anderen een minderjarige jongen uit Zuidhorn (Groningen) aangehouden omdat hij in een chatgroep opriep benzine mee te nemen naar de stad Groningen en winkels te plunderen. De chatgroep, met 425 leden, is uit de lucht gehaald.

In Drachten werden een negentienjarige man en een minderjarige opgepakt. Zij riepen volgens de politie op tot rellen in Drachten. Een jongen van zeventien jaar uit Oosterhout is aangehouden omdat hij zou hebben opgeroepen tot geweld.

De politie in Limburg hield een man uit Weert aan op verdenking van opruiing. De man zou online hebben opgeroepen tot geweld tegen de overheid en overheidsmedewerkers.

Ook in Harderwijk zijn twee personen aangehouden; een voor opruiing en de ander omdat hij een mes bij zich had. In Utrecht zijn eveneens twee mannen (van 20 en 23 jaar) aangehouden. Zij riepen op sociale media op tot rellen in de stad.

De meeste aanhoudingen (voor zover bekend) werden verricht in de regio Rotterdam. Hoewel er beduidend minder incidenten waren, hield te politie alsnog 25 personen aan wegens lichte overtredingen, zoals het zich niet kunnen identificeren en de coronaregels niet naleven. Ernstiger was een brand in een theater in pretpark Plaswijckpark - de politie heeft een minderjarige verdachte aangehouden.