Koning Willem-Alexander en koningin Máxima laten woensdag via sociale media weten dat ze erg dankbaar zijn voor de inzet van hulpverleners tijdens de ongeregeldheden van de afgelopen avonden.

Op de sociale media van het Koninklijk Huis bedanken de koning en koningin "alle politiemensen, hulpverleners en medewerkers van gemeenten die zich inzetten voor ons aller veiligheid". De hulpverleners doen volgens het paar onder moeilijke omstandigheden "fantastisch werk".

"Wij voelen mee met alle ondernemers en anderen die getroffen zijn door geweld. En wij zijn onder de indruk van alle hartverwarmende acties van mensen om elkaar te helpen. Samen komen wij hier doorheen!"

De koning en koningin doelen daarmee op de rellen die de afgelopen dagen zijn uitgebroken, uit onvrede met onder meer de coronamaatregelen. In meerdere steden werden winkelpanden gesloopt en leeggeroofd, hulpverleners mishandeld en bekogeld en voertuigen in brand gestoken.

Er kwamen spontane hulpacties op gang voor gedupeerde ondernemers. GeenStijl zamelde ruim 1 ton in voor een geplunderde Primera-winkel in Den Bosch en dankzij een groep inwoners krijgt de stationshal van Eindhoven Centraal een nieuwe piano.