De politie heeft dinsdagavond en woensdag 37 tips binnengekregen in het onderzoek naar de dood van Els Slurink, een psycholoog die op 21 maart 1997 dood werd aangetroffen in haar woning in Groningen. Agenten laten weten dat er inmiddels sterk rekening mee wordt gehouden dat de vrouw (33) is omgebracht door een insluiper.

Slurink is met één steek in het hart omgebracht. Haar buren hoorden in de nacht voordat ze werd aangetroffen door collega's gestommel en geschreeuw.

De recherche ging lang uit van een persoonlijk motief. Slurink deed namelijk onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en een van de theorieën was dat ze was gedood door een van misbruik verdachte vader die boos was. Ongeveer een maand voor haar dood gooide iemand al een putdeksel door haar raam.

Agenten die belast zijn met de cold case denken nu dat Slurink de dader mogelijk niet heeft gekend. "Ze had aan de achterkant geen gordijnen voor het raam. Mogelijk heeft een inbreker vanuit de tuin naar binnen gekeken, zag hij spullen die voor hem de moeite waard leken en is hij via de niet afgesloten keukendeur het huis binnengegaan", aldus de politie.

Slachtoffer Els Slurink

Slachtoffer Els Slurink
Slachtoffer Els Slurink
Foto: Opsporing Verzocht

Seksueel motief is ook mogelijk

Er kan ook een seksueel motief achter de moord zitten. "Een buurvrouw, die net als Els geen gordijnen had, heeft verklaard dat zij die bewuste avond door haar huis liep met een deels ontbloot bovenlijf", zo legt de politie uit. Het kan zijn dat de dader achterom is gelopen en zich heeft vergist in welk huis hij binnen wilde gaan.

In de tuin van Slurink zijn schoenafdrukken gevonden van legerkistjes in maat 43, 44 of 45. Daarnaast is DNA van een onbekende man gevonden onder een van de nagels van de psycholoog. "Dat is mogelijk afkomstig van de dader."

De politie is erop gebrand na 24 jaar de zaak op te lossen. Onlangs zijn door heel Groningen posters opgehangen met de oproep om naar voren te treden met informatie over de zaak. Er is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die tot de aanhouding van de dader leidt.