De politie heeft dinsdag 131 mensen aangehouden bij diverse ongeregeldheden in Nederland. De meeste arrestaties (81) vonden plaats in Rotterdam. Desondanks verliep de vierde avond met de avondklok rustiger dan de dagen daarvoor, concludeert de politie woensdag.

Het grootste deel van de verdachten is jonger dan 25 jaar. De politie hield dinsdag ook mensen aan die ervan worden verdacht in de voorgaande dagen gereld te hebben.

Tientallen gemeenten hadden dinsdag uit angst voor nieuwe rellen overdag al voorzorgsmaatregelen getroffen. Op de meeste plekken bleven rellen echter uit. In Amsterdam, Rotterdam en Hilversum moest de Mobiele Eenheid (ME) van de politie wel ingrijpen.

De meeste verdachten werden aangehouden wegens openlijke geweldpleging en opruiing op sociale media. Bij de opruiing zijn vooral jongeren onder de achttien jaar betrokken.

De politie meldt verder dat zij dinsdag niet alleen extra politiemensen inzette, maar vooraf ook intensief contact had met gemeenten, sportclubs, buurthuizen en jeugdwerkers.

Daarnaast waren er voor het ingaan van de avondklok in verschillende plaatsten groepen voetbalsupporters op straat, die hun stad wilden 'verdedigen'. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Den Bosch, waar de harde kern van FC Den Bosch agenten bijstond.

Op aandringen van de politie gingen deze groepen voor het ingaan van de avondklok weer naar huis. Politiecommandant Willem Woelders zegt dat de supporters hun mening mogen geven en informatie mogen delen, maar dat handhaven en geweld gebruiken voorbehouden is aan de politie en de Koninklijke Marechaussee.

In het programma Opsporing Verzocht werden dinsdagavond beelden van verdachten getoond die door de politie worden gezocht. Daarop meldde een 29-jarige man uit Houten zich bij de politie. Hij zou betrokken zijn geweest bij de uit de hand gelopen demonstratie op het Museumplein in Amsterdam op 17 januari. De man is aangehouden en wordt verdacht van openlijke geweldpleging. Over drie andere verdachten heeft de politie veel tips gekregen en er zijn ook namen genoemd. De beelden van de verdachten zijn daarom vooralsnog offline gehaald.

Voetbalsupporters verzamelen zich om de politie bij te staan
55
Voetbalsupporters verzamelen zich om de politie bij te staan