De Nederlandse politie overweegt de hulp in te schakelen van de mobiele eenheden uit buurlanden België en Duitsland. Die kunnen onder aansturing van de Nationale Politie worden ingezet bij nieuwe rellen, zei politiechef Willem Woelders dinsdagavond in het televisieprogramma Op1.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei in diezelfde talkshow dat de Mobiele Eenheid (ME) wordt opgeschaald, omdat de afgelopen dagen is gebleken dat er veel vraag naar inzet van de ME was, terwijl die niet overal tegelijk kon zijn.

Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch liet maandagavond, nadat relschoppers zijn stad hadden vernield en geplunderd, weten een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de inzet van de politie en de ME. Volgens hem duurde het erg lang voordat de ME beschikbaar was om te helpen bij de rellen.

De ME was volgens Mikkers namelijk ook actief in andere steden, zoals Helmond, Oss en Eindhoven. Hierdoor moest Den Bosch wachten.

Woelders zei in Op1 dat dinsdag al is opgeschaald, maar dat ook verkend wordt of bijstand uit het buitenland mogelijk is. Hij wees erop dat Nederlandse ME-eenheden ook weleens in het buitenland optreden.

Voetbalsupporters wilden politie assisteren

Verschillende supportersgroepen van voetbalclubs boden dinsdagavond aan om de politie te assisteren bij het beveiligen van steden.

Grapperhaus zei dinsdag in Op1 dat hij het waardeert als burgers zich uitspreken tegen rellen en plunderingen, maar benadrukte dat de taak van ordehandhaving bij de politie en marechaussee ligt. "De avondklok geldt voor iedereen", dus ook voor supporters die de politie willen bijstaan, aldus de minister.

Politiechef Woelders zei in het programma dat vooraf met sommige supportersclubs duidelijke afspraken waren gemaakt. Ook hij benadrukte dat de supporters tot 21.00 uur op straat hun mening mogen geven en dat ze altijd informatie met de politie kunnen delen, maar daar houdt hun rol volgens hem op.