In toenemende mate vormen supporters van voetbalclubs een front tegen relschoppers. Ze staan niet toe dat de rellende jongeren de stad vernielen of winkels plunderen, laten ze via hun eigen kanalen weten. En voegen, zoals dinsdag in Den Bosch en Maastricht, de daad bij het woord.

Supporters van Willem II laten weten dat ze niet tolereren dat er rellen uitbreken in Tilburg, of dat er geplunderd of vernield wordt. Dat bleek maandagavond al uit een gezamenlijke verklaring van de supportersclubs KS79 en Amigos dos Amigos.

Maandagavond hielden ze op verschillende plaatsen in Tilburg de situatie in de gaten. Het bleef rustig. In Den Bosch waarschuwden de supporters van hun club: "Even voor de gastjes die denken er vanavond weer een puinhoop van te maken, dat gaat 'm niet worden! Jullie zijn gewaarschuwd. Blijf met je poten van onze mooie stad en winkels af en helemaal van het ziekenhuis."

Onder het motto van "Niemand die ons wa makt in onze eigen stad!" verdedigden groepen supporters dinsdag winkelcentrum De Rompert tegen relschoppers. Ongeregeldheden bleven uit.

Voetbalsupporters verzamelen zich om de politie bij te staan
55
Voetbalsupporters verzamelen zich om de politie bij te staan

MVV-aanhang in groten getale op de been

In Maastricht lieten vele honderden supporters van MVV dinsdagavond zien dat ze de stad tegen relschoppers zullen beschermen. Ze liepen demonstratief en van het station naar het Vrijthof. En ze waarschuwen alvast dat ze hopen dat de politie relschoppers eerder vindt dan zij.

In Eindhoven roeren fans van PSV zich. Een deel van de harde kern bewaakt het Philips Stadion. In Breda liet de NAC-aanhang zich op straat zien, al werden die supporters later door de politie verzocht om naar huis te gaan.

'Buitengewoon positief signaal'

Ook in andere steden staan supporters achter hun club en gemeente. Zo zijn er meldingen van waarschuwingen aan relschoppers uit kringen van Heracles, De Graafschap, Go Ahead Eagles, AZ en NEC.

Een groep AZ-supporters liep maandag al onder begeleiding van een wijkagent door Alkmaar om relschoppers te verjagen. Burgemeester Emile Roemer noemde het tegenover NH Nieuws een "buitengewoon positief signaal".

Grapperhaus: Echte handhaving ligt bij politie en marechaussee

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus reageerde in talkshow Op1 niet heel enthousiast op de patrouillerende supporters.

"De politie en Koninklijke Marechaussee moeten dit doen", was hij stellig. "Ik waardeer het dat burgers zeggen: 'Wij spreken ons hiertegen uit.' Ik waardeer het ook als burgers zeggen: 'Wij willen als politievrijwilligers voor de politie werkzaamheden doen.' Maar voor de echte ordehandhaving is er primair de politie en Koninklijke Marechaussee", benadrukte de minister.

Politiechef Willem Woelders zei dat de supporters geen grenzen zijn overgegaan. "Maar we zijn wel gelijk in contact gegaan met deze groepen", legde hij uit.

"We zien hier een beweging ontstaan. Je mag je mening geven, maar de avondklok geldt voor iedereen. Als je informatie hebt over de relschoppers, dan is dat welkom, dat pakken we op. Maar de rest ligt bij de politie."