
Noodbevel, noodverordening of veiligheidsrisicogebied: wat is wat?
Uit angst voor nieuwe rellen hebben verschillende gemeenten een noodverordening of -bevel afgekondigd en/of zijn plekken aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Wat is wat?
- Noodbevel: Daarmee kunnen de autoriteiten in een bepaald gebied tegen specifieke personen (lees: relschoppers) strenger optreden dan wat volgens de gewone wet mag. Ze kunnen bijvoorbeeld die plek ontruimen, straten afsluiten of samenscholingen verbieden.
Een noodbevel wordt altijd plotseling ingevoerd, op het moment dat het nodig is. Zodra de actie is uitgevoerd, geldt het bevel niet meer.
- Noodverordening: Een stap verder gaat de noodverordening. Het lijkt een beetje op een noodbevel, want het betekent opnieuw: strenger optreden van autoriteiten dan de gewone wet voorschrijft, om onrust te voorkomen of op te lossen. Een verschil is dat een noodverordening vooraf al wordt aangekondigd, als de autoriteiten de problemen vooraf al zien aankomen.
Een noodverordening geldt voor een groter gebied en is op iedereen van toepassing, dus niet alleen de relschoppers. Een noodverordening duurt ook langer dan een noodbevel en kan nog steeds geldig zijn op het moment dat de rust is wedergekeerd. - Veiligheidsrisicogebied: Tot slot is er het veiligheidsrisicogebied. Dat betekent: op die plek mag de politie preventief fouilleren. Ook de benoeming veiligheidsrisicogebied geldt voor langere tijd, dus niet alleen tot het moment waarop het weer rustig is.