Dit liveblog is gesloten, bedankt voor het lezen.

In het kort:


  • In verschillende gemeenten werd dinsdagavond gevreesd voor rellen. In onder meer Den Bosch, Eindhoven, Haarlem, Breda, Maastricht, Leiden, Sittard-Geleen, Beek, Zaltbommel, Stein, Echt-Susteren, Almelo, Oosterhout en Capelle aan den IJssel werden noodbevelen of noodverordeningen afgekondigd.
  • Om 21.30 uur was het in vrijwel alle steden (nog) rustig. Er zijn om 23.55 uur tot dusver alleen arrestaties gemeld in Gouda, Rotterdam en Breda. In de Amsterdamse wijk Osdorp was het ruim één uur onrustig.
  • Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie roepen ouders op hun kinderen thuis te houden

Heb je tips of foto's? Stuur ze naar redactie@nu.nl.
woensdag 27 januari 2021 om 00:51
81 mensen aangehouden in Rotterdam
In Rotterdam zijn dinsdagavond 81 mensen aangehouden voor diverse overtredingen van de coronamaatregelen. Een aantal van hen pleegde vernielingen, maar grote ordeverstoringen zijn uitgebleven, meldt de politie.

Kort en krachtig optreden op de Beijerlandselaan en de Putselaan heeft erger voorkomen, aldus de Rotterdamse politie. Niet alleen in Rotterdam-Zuid, maar ook op de Schiedamseweg in Rotterdam-West hebben kleine groepen, voornamelijk jongeren, voor overlast gezorgd. Er zijn 81 mensen aangehouden voor onder andere vernieling, overtreden van de avondklok, samenscholing en geen ID kunnen tonen. Er raakte niemand gewond.

Het merendeel van de verdachten is aangehouden op Rotterdam-Zuid en komt daar ook vandaan, meldt de politie. Het gaat veelal om jongeren die nog thuis wonen. "We wilden vanavond niet weer geconfronteerd worden met buitensporig geweld en plunderingen zoals op maandagavond. Gelukkig heeft forse inzet en snel handelen tot een beheersbare avond geleid", zegt een ME-commandant.
dinsdag 26 januari 2021 om 22:52
Politie pakt zes personen op in Breda
De politie in Breda heeft dinsdagavond in totaal zes personen opgepakt. Buiten wat kleinere opstootjes, bleef het rustig. De politie hoopt dat deze trend de komende dagen doorzet.

Een grote groep voetbalsupporters had zich aan het begin van de avond verzameld in het centrum van de stad om de politie te helpen. Hoewel de agenten dit sentiment waarderen, heeft de politie bedankt voor verdere samenwerking. De groep gaf om 20.30 uur gehoor aan het verzoek van de politie om naar huis te gaan. Om 21.00 uur waren de straten in de stad weer leeg.
dinsdag 26 januari 2021 om 21:26
Brandbom tegen HEMA in Schijndel
Onbekenden hebben vanavond rond 20.15 uur geprobeerd de HEMA in Schijndel in brand te steken. De politie vermoedt dat bij deze poging tot brandstichting twee mensen betrokken waren, die zijn weggevlucht.

In Schijndel is een burgerwacht actief die tegen relschoppers waakt. Op een filmpje op sociale media is te zien dat enkele mensen de achtervolging inzetten om de vermoedelijke brandstichters tegen te houden, maar het tweetal wist te ontkomen. Na 21.00 uur is er praktisch niemand meer op straat, zei de woordvoerder van de politie. Net als in de rest van Oost-Brabant is het er rustig, aldus de zegsman.
dinsdag 26 januari 2021 om 21:16

Relatief rustig in Rotterdam
De politie Rotterdam laat aan Radio Rijnmond weten dat het relatief rustig is in de stad. "De ME is wel ingezet, maar niet zozeer voor charges. Ze hebben geen bestormingen gedaan op linie. Ze hebben vooral ingegrepen op het overtreden van de avondklok en samenscholen", laat een woordvoerder weten. "Dat heeft bij elkaar 33 arrestanten opgeleverd, in Rotterdam-Zuid en Rotterdam-West."

"Het is momenteel redelijk rustig, durf ik wel te zeggen. Zeker vergeleken met maandag. Dat komt door de maximale inzet van de politie. We zijn vanaf het begin gaan waarschuwen, we stonden in verbinding met iedereen. De ME was altijd in de buurt, in de schaduw van de collega's op straat. Die konden meteen ingrijpen als dat nodig was, en dat is dus ook gebeurd op drie plaatsen."

"Dat heeft effect gehad. De groepen die iets van plan waren, die lastig wilden worden, die zijn weggegaan. Maar we zijn nog steeds in de buurt. De ME rijdt hier ook nog rond. We zijn nog steeds paraat en kijken wat het gaat worden. We hopen dat het zo rustig blijft."

dinsdag 26 januari 2021 om 21:00

Politiechef Woelders: 'Relatief tevreden, veel rustiger dan gisteren'
Volgens politiechef van de Nationale Politie Willem Woelders is het deze avond "veel rustiger" dan gisteren. Dat vertelt de commandant in gesprek met Nieuwsuur"We zaten er vanaf het begin kort bovenop en spraken groepen aan. Er is nog geen aanleiding geweest om de ME of andere troepen in te zetten: dat was gisteren anders."

De agent zegt "relatief tevreden" te zijn, maar benadrukt dat de avond nog niet afgelopen is. "We moeten kijken wat de komende uren gaan opleveren. Op sociale media gaan nog veel berichten rond."

dinsdag 26 januari 2021 om 20:48
Trams rijden weer via normale route in Osdorp
De rust is zodanig wedergekeerd in de Amsterdamse wijk Osdorp, dat lokale trams weer via normale routes kunnen rijden.
dinsdag 26 januari 2021 om 20:46
Gevreesde rellen lijken tot dusver uit te blijven
Voorafgaand aan deze avond meldden vijftien tot twintig gemeenten dat zij na signalen van rellen aanvullende veiligheidsmaatregelen hadden genomen. Vooral op sociale media werd aangezet tot rellen. Om 21.45 uur lijkt de situatie in het gros van de gemeenten echter nog relatief rustig. De massaal opgetrommelde politiemacht lijkt relschoppers af te schrikken.
dinsdag 26 januari 2021 om 20:32
Rust in Osdorp lijkt terug te keren na inzet ME
Volgens persbureau ANP lijkt de rust in de Amsterdamse wijk Osdorp enigszins terug te keren. Veel aanwezigen zouden afgedropen zijn. Volgens Het Parool zou een groep zich hebben verschanst in een snackbar, waar zij zijn ingesloten door agenten.
dinsdag 26 januari 2021 om 20:29
Een kartonnen bord in de Haags Grote Marktstraat roept op om geen geweld te gebruiken. Jongeren hebben via sociale media opgeroepen om te rellen in het centrum van de Hofstad. (Foto: ANP)
dinsdag 26 januari 2021 om 20:16
Politie in Breda sluit groep mensen in en stuurt ze naar huis
In het centrum van Breda is in de loop van de avond een grote groep mensen door de politie gesommeerd naar huis te gaan. Ook zijn er in de stad meerdere aanhoudingen verricht, maar een woordvoerder van de politie wist nog geen exact aantal.

De mensen liepen om nog onbekende reden door de stad, waarop ze bij elkaar zijn gedreven door de politie. Agenten hebben hen vervolgens opgedragen om naar huis te gaan. Volgens de politiewoordvoerder gaf een groot deel daar gehoor aan. Volgens Omroep Brabant ging het om supporters van NAC, maar de woordvoerder kon dat niet bevestigen.
dinsdag 26 januari 2021 om 20:15
Op sociale media worden beelden gedeeld van de onrust in Amsterdam.
Beelden van onrust in Amsterdam op sociale media gedeeld
Beelden van onrust in Amsterdam op sociale media gedeeld
dinsdag 26 januari 2021 om 20:14
ME voert charges uit in Amsterdamse wijk Osdorp
Volgens Het Parool is de mobiele eenheid (ME) vlak na de start van de avondklok begonnen met charges in Osdorp. Een grote groep jonge mannen zorgt daar voor een onrustige situatie. De relschoppers hebben zich verzameld in de omgeving van de straat Tussen Meer en riskeren in ieder geval een boete van 95 euro.
dinsdag 26 januari 2021 om 20:01
21.00 uur: Avondklok is ingegaan
Bij het ingaan van de avondklok lijkt het in de meeste steden en dorpen nog relatief rustig. Tot dusver zijn ongeregeldheden gemeld in Rotterdam en Amsterdam, terwijl in Doetinchem alleen drukte is gemeld.
dinsdag 26 januari 2021 om 19:43
Onrust in Amsterdamse wijk Osdorp
In de Amsterdamse wijk Osdorp is het onrustig, blijkt uit beelden op sociale media en verslaggeving van Het Parool. Er zouden vuurwerkbommen ontploffen en jongeren zoeken de confrontatie met agenten. De mobiele eenheid (ME) zou met politiehonden op de relschoppers zijn afgestuurd.
dinsdag 26 januari 2021 om 19:38
Politie houdt in Rotterdam 17 mensen aan voor samenscholing
In Rotterdam-Zuid en in het centrum van de stad zijn tot nog toe zeventien mensen aangehouden voor onder meer samenscholing. De politie is massaal in de stad aanwezig na de rellen van een dag eerder en controleert mensen die in groepjes op straat lopen.

Volgens de politie zijn in het centrum acht aanhoudingen verricht. Op Zuid gaat het om negen aanhoudingen. De politie is onder meer in groten getale aanwezig op de Beijerlandselaan in Rotterdam, waar jongeren maandag aan het rellen waren en vernielingen aanrichtten.
dinsdag 26 januari 2021 om 19:38
Over voetbalsupporters gesproken: ook de achterban van MVV Maastricht wil de politie vanavond bijstaan. De voetbalfans zouden zich al hebben verzameld.
Voetbalsupporters verzamelen zich om de politie bij te staan
Voetbalsupporters verzamelen zich om de politie bij te staan
dinsdag 26 januari 2021 om 19:21
Man in Nijverdal opgepakt wegens opruiing
De politie in Nijverdal heeft vanmiddag een man opgepakt vanwege opruiing, meldt Tubantia. De man zou hebben opgeroepen om te gaan rellen in de stad, waar het vooralsnog rustig is.
dinsdag 26 januari 2021 om 19:11
Drukte in Doetinchem, aanwezigen geven gehoor aan noodbevel
Het is erg druk in Doetinchem, meldt de politie op Twitter. De gemeente heeft daarom een noodbevel afgekondigd waar volgens de politie goed gehoor aan wordt gegeven.
dinsdag 26 januari 2021 om 18:57
Ook in Maastricht voetbalsupporters op de been
In Maastricht trekt, net als in Den Bosch, een grote groep voetbalsupporters door de stad. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om de Angel-Side, supporters van voetbalclub MVV.

De groep stond rond 19.30 uur een tijdlang voor het station. Van daaruit liepen ze de stad in.

De supportersgroep van MVV liet eerder weten op te zullen treden tegen relschoppers. De optocht is live te volgen via de Facebook-pagina Wat is loos in Mestreech? (Wat is gaande in Maastricht?). Meer dan 22.000 mensen volgen de livestream.
dinsdag 26 januari 2021 om 18:50
GGD Rotterdam-Rijnmond sluit tijdelijk testlocaties
GGD Rotterdam-Rijnmond sluit de mobiele en tijdelijke testlocaties in Rotterdam om zo de veiligheid van medewerkers te kunnen garanderen. Na woensdag moeten de testlocaties weer in gebruik genomen worden.
dinsdag 26 januari 2021 om 18:47
Utrecht krijgt tips binnen over ongeregeldheden
Net als gisteravond krijgt de politie van Utrecht tips binnen over mogelijke rellen vanwege de avondklok, meldt de politie op Twitter. Gisteren bleef het, op een enkel incident na, relatief rustig in de Domstad.
dinsdag 26 januari 2021 om 18:30
Tien relschoppers Museumplein twee weken langer vast
Tien meerderjarige verdachten die zondag zijn aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tijdens de rellen op en rond het Museumplein in Amsterdam zijn dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat ze alle tien voor twee weken in voorlopige hechtenis moeten. Morgen zullen nog negen personen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris, meldt het Openbaar Ministerie (OM).
dinsdag 26 januari 2021 om 18:20
Politie massaal aanwezig in Beijerlandselaan in Rotterdam
De politie is in groten getale aanwezig in de Beijerlandselaan in Rotterdam, waar jongeren een dag eerder aan het rellen waren en vernielingen aanrichtten. Volgens een verslaggever ter plaatse rijden politieauto's af en aan.

Op straat worden groepen mensen direct door de politie om hun ID-bewijs gevraagd. Daarna worden ze gesommeerd om niet in groepjes rond te lopen vanwege de geldende coronamaatregelen. De politie hoopt op die manier nieuwe rellen in de kiem te smoren.
dinsdag 26 januari 2021 om 18:19
Rutte bezoekt door rellen getroffen Schilderswijk
Demissionair premier Mark Rutte heeft vandaag een bezoek gebracht aan de Schilderswijk in Den Haag, een van de plekken die de afgelopen avonden het toneel van rellen en plunderingen waren. Hij ging onder meer langs bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten, vertelt een woordvoerder. Bij de betreffende instelling aan de Vaillantlaan gooiden relschoppers zondag de ruiten op de begane grond in. Rutte sprak met begeleiders en had ook contact met bewoners. Hij belde daarnaast met ondernemers in Rotterdam en Den Bosch. Daar werd gisteravond op grote schaal geplunderd en werden vernielingen aangericht.
dinsdag 26 januari 2021 om 18:06
Op het Marsmanplein in Haarlem controleert de politie iedereen die zich rondom het plein begeeft. Winkels zijn dicht en jongeren moeten hun ID-bewijs laten zien en worden weggestuurd. Haarlem heeft een noodbevel afgekondigd vanwege de vrees voor ongeregeldheden. (Foto: ANP)
dinsdag 26 januari 2021 om 18:01
Supportersvereniging FC Den Bosch gaat politie ondersteunen tijdens rellen
Voetbalsupporters van FC Den Bosch gaan de politie helpen bij nieuwe avondklokrellen, bevestigt een woordvoerder aan EenVandaagDe supportersvereniging, de politie en de gemeente zouden gezamenlijk overleg hebben gevoerd over de actie. De voetbalsupporters hadden al aangegeven dat zij "de stad willen beschermen als dat nodig is". 

Er zouden herkenbare oranje hesjes zijn uitgedeeld onder leden van de supportersvereniging. Het is nog niet duidelijk welke rol de voetbalsupporters krijgen en of zij een ontheffing op de avondklok krijgen.
dinsdag 26 januari 2021 om 17:57
Steeds meer steden kondigen noodbevel en noodverordening af
Meerdere steden hebben dinsdagavond een noodbevel afgekondigd, dat meestal per direct ingaat. De steden vrezen voor nieuwe ongeregeldheden. Het gaat onder meer om Maastricht, Eindhoven, Haarlem, Zwolle, Leiden, Zaltbommel, Heemstede en Breda.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht deed dit vanwege serieuze signalen dat ook in Maastricht ongeregeldheden plaats zouden vinden. "Dat tolereren we niet. Dit heeft niets meer met demonstreren te maken, dit zijn puur relschoppers die uit zijn op vernielen en geweld." De stad is ook aangewezen als veiligheidsrisicogebied, wat betekent dat de politie zonder directe aanleiding mensen kan fouilleren.

Burgemeester Henri Lenferink van Leiden heeft sinds 17.00 uur een noodverordening uitgevaardigd voor het Kooipark en omgeving. Op sociale media werd opgeroepen om daar te gaan rellen. Uit voorzorg is de politie al sinds dinsdagmiddag aanwezig in en rond het park. Ook staan er borden waarop staat dat het park verboden gebied is.
dinsdag 26 januari 2021 om 17:52
Meerdere ziekenhuizen in Brabant treffen maatregelen
Omroep Brabant meldt dat meerdere grote ziekenhuizen in de provincie veiligheidsmaatregelen hebben getroffen omdat er signalen zijn van nieuwe avondklokrellen. Zo zou het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg de afdeling Spoedeisende Hulp extra beveiligd hebben. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven laat zich niet uit over de getroffen maatregelen.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zag zichzelf maandagavond genoodzaakt om tijdelijk de deuren te sluiten. Dinsdag zou extra beveiliging actief zijn. Ziekenhuizen maken zich zorgen over de avondklokrellen, mede doordat zondag in Enschede het Medisch Spectrum Twente het doelwit werd van relschoppers. Toentertijd werd weinig schade aangericht.

Buiten Brabant heeft het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam maatregelen genomen. Bezoekers worden geadviseerd om het bezoekuur in de avond over te slaan. Het ziekenhuis zegt het advies te hebben uitgebracht "voor de veiligheid van de bezoekers".
dinsdag 26 januari 2021 om 17:38
Ook oproepen tot rellen in België 
Politie en justitie in Belgisch Limburg zullen "streng optreden" tegen mensen die net als in Nederland gewelddadige protesten tegen de coronamaatregelen op touw zetten, waarschuwen ze.

De afgelopen dagen deden op sociale media oproepen de ronde om in tal van Vlaamse steden net zo huis te houden als in Nederland. Justitie en politie nemen zulke oproepen zeer serieus en zullen de aanstichters met voorrang opsporen, waarschuwen het Limburgse parket en de politie. "Wie oproept tot gewelddadig coronaprotest wordt onmiddellijk vervolgd." 

De eerste aanstichter is inmiddels geïdentificeerd, meldt het parket. De verdachte is voorgeleid bij de jeugdrechter.

De Belgische autoriteiten zijn beducht voor het overslaan van de rellen die in Nederland woeden sinds daar een avondklok werd ingevoerd. Tot dusver was het in België, dat al vele maanden een avondklok kent, betrekkelijk rustig. Maar maandag werd in de Limburgse grensplaats Maasmechelen al een molotovcocktail gegooid. Er circuleren plannen om zaterdag op tal van plaatsen de orde te verstoren.
dinsdag 26 januari 2021 om 17:34
Politie houdt Efteling in de gaten na oproep tot rellen
Attractiepark de Efteling wordt vanavond extra goed in de gaten gehouden door de politie, meldt De Stentor. Op sociale media is vanmiddag een oproep verschenen om in het pretpark te gaan rellen. 

"Politie, Efteling en gemeente houden nauwlettend de vinger aan de pols", laat de gemeente weten. "Op dit moment zien we geen aanleiding noodbevelen of noodverordeningen op te stellen, maar we blijven uiteraard waakzaam."
dinsdag 26 januari 2021 om 17:25
Hoe sociale media worden gebruikt om rellen aan te wakkeren
Sinds de invoering van de avondklok afgelopen zaterdag kregen meerdere plaatsen in het land met plunderingen en rellen te maken. Relschoppers mobiliseerden zich op sociale media, maar hoe werkt zoiets en waarom worden plunderingen live uitgezonden? Lees het hier.
dinsdag 26 januari 2021 om 17:20
In station Eindhoven Centraal is vanmiddag het gesneuvelde glas vervangen. Bij de rellen die gisteren uitbraken in de stad werd onder meer enorme schade toegebracht aan het station. De gemeente heeft signalen binnengekregen dat er ook vanavond weer mensen de straat opgaan. (Foto: ANP)
dinsdag 26 januari 2021 om 17:08
NH Nieuws stopt met live verslaggeving van ongeregeldheden
NH Nieuws wil niet langer live verslag doen van de ongeregeldheden die sinds de invoering van de avondklok plaatsvinden. Dat vertelt hoofdredacteur Ib Haarsma dinsdag in gesprek met BNR.

Haarsma vraagt zich af in hoeverre de pers geen katalysator van de avondklokrellen is. Hij vertelt dat NH Nieuws ook terughoudend is met verslaggeving bij gezinsmoorden en zelfmoorden, gebeurtenissen die een aanzuigende werking of copycateffect kunnen hebben. "Dus waarom niet bij dit thema?"
dinsdag 26 januari 2021 om 17:04
Politie Rotterdam arresteert vier mensen voor opruiing
De politie Rotterdam heeft vier mensen aangehouden vanwege opruiing, zo meldt de politie op Twitter. Personen in de leeftijd van elf tot dertig jaar riepen op om te gaan rellen of brand te stichten in Barendrecht, Hoogvlieg, Schiedam en Vlaardingen.
dinsdag 26 januari 2021 om 17:00
Omroepen op Mediapark sturen personeel naar huis
Meerdere organisaties op het Mediapark in Hilversum hebben hun medewerkers opgeroepen naar huis te gaan in verband met de dreiging van rellen. Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben onder meer de NOS en BNNVARA daartoe opgeroepen.

Ze benadrukt dat het Mediapark niet wordt ontruimd en dus vooralsnog ook niet wordt afgesloten. De omroepen hebben er volgens haar zelf toe besloten personeel naar huis te sturen. Aanleiding zijn berichten die op sociale media circuleren om bij het Mediapark te gaan rellen.

Ook de EO adviseerde rond 16.30 uur de aanwezige collega's "die vaak tot ongeveer 18.00 uur in het pand zijn, eerder naar huis te gaan als het niet heel belangrijk is om op kantoor te zijn", zegt een woordvoerder. "Er circuleert het een en ander op sociale media, dus we hebben het zekere voor het onzekere genomen."
dinsdag 26 januari 2021 om 16:54
Eindhoven kondigt noodverordening af voor twee weken
Uit politie-informatie blijkt dat de gemeente Eindhoven mogelijk "de komende periode"  te maken krijgt met mensen die de openbare orde willen verstoren. Daarom heeft de gemeente zojuist een noodverordening afgekondigd tot en met 9 februari. Ook is de gemeente tot en met vandaag aangewezen als veiligheidsrisicogebied, waardoor de politie er preventief mag fouilleren.