Burgemeester Jack Mikkers heeft dinsdag voor grote delen van Den Bosch een noodverordening ingesteld. De maatregel gaat per direct in. Hij besloot daartoe na oproepen tot gewelddadige rellen. Ook heeft Mikkers grote delen van 's-Hertogenbosch aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat iedereen ook zonder aanleiding kan worden gefouilleerd. Zwolle heeft voor dinsdagavond opnieuw een noodbevel uitgevaardigd.

Volgens het Brabants Dagblad is dinsdagmiddag ook een kindcentrum, een middelbare school en een winkelcentrum ontruimd. Politie en gemeente konden dat nog niet bevestigen. In het nabijgelegen Rosmalen worden uit voorzorg winkels dichtgetimmerd.

Kindcentrum De Ontdekking riep ouders rond de middag op hun kind af te komen halen. "Wij ontvangen signalen dat er rond 14.00 uur mensen zich gaan verzamelen bij de Helftheuvelpassage vanwege onvrede over alle coronamaatregelen", meldde de school op Twitter. "Vanwege de rellen en plunderingen van gisterenavond maken wij ons grote zorgen. Wij vragen u, indien mogelijk, uw kind zo snel mogelijk op te komen halen"

Ook het nabijgelegen winkelcentrum De Helftheuvel en de school Helicon MBO zouden dinsdagmiddag ontruimd zijn.

Ook in Zwolle heeft de gemeente signalen binnengekregen dat relschoppers dinsdagavond opnieuw voor onrust willen zorgen. Burgemeester Peter Snijders van Zwolle heeft daarom een noodbevel uitgevaardigd voor de Overijsselse hoofdstad. Het noodbevel gaat om 18.00 uur in en geldt tot middernacht. Maandagavond gold er ook al een noodbevel.

Noodbevel, noodverordening of veiligheidsrisicogebied: wat is wat?

  • Noodbevel: Daarmee kunnen de autoriteiten in een bepaald gebied tegen specifieke personen (lees: relschoppers) strenger optreden dan wat volgens de gewone wet mag. Ze kunnen bijvoorbeeld die plek ontruimen, straten afsluiten of samenscholingen verbieden. Een noodbevel wordt altijd plotseling ingevoerd, op het moment dat het nodig is. Zodra de actie is uitgevoerd, geldt het bevel niet meer.
  • Noodverordening: Een stap verder gaat de noodverordening. Het lijkt een beetje op een noodbevel, want het betekent opnieuw: strenger optreden van autoriteiten dan de gewone wet voorschrijft, om onrust te voorkomen of op te lossen. Een verschil is dat een noodverordening vooraf al wordt aangekondigd, als de autoriteiten de problemen vooraf al zien aankomen. Een noodverordening geldt voor een groter gebied en is op iedereen van toepassing, dus niet alleen de relschoppers. Een noodverordening duurt ook langer dan een noodbevel en kan nog steeds geldig zijn op het moment dat de rust is wedergekeerd.
  • Veiligheidsrisicogebied: Tot slot is er het veiligheidsrisicogebied. Dat betekent: op die plek mag de politie preventief fouilleren. Ook de benoeming veiligheidsrisicogebied geldt voor langere tijd, dus niet alleen tot het moment waarop het weer rustig is.

Oproepen tot geweld tegen de politie

De politie houdt volgens Mikkers rekening met nieuwe rellen na de plunderingen en vernielingen op maandagavond. "We zien dat personen actief oproepen zich te verzamelen en oproepen tot geweldgebruik", zo schrijft Mikkers.

"De politie heeft signalen dat deze mensen zich willen keren tegen politie, handhavers en hulpverleners. Ook wijzen de signalen op het willen verstoren van de openbare orde. Uit voorzorg neemt de gemeente daarom nu deze maatregel", aldus de burgemeester.

Den Bosch was maandagavond het toneel van rellen en plunderingen. Onder meer een friettent, een filiaal van supermarkt Jumbo, een Primera-vestiging en een sportschoenenwinkel werden door relschoppers geplunderd. Een groep van zo'n honderd jongeren liep al rellend en plunderend door het stadscentrum van Den Bosch.

52 mensen zijn opgepakt. Vijftig van hen zaten dinsdag nog vast. De meeste relschoppers zijn tieners en twintigers. Van Primera is bekend dat de winkel aangifte gaat doen. Volgens het bedrijf zijn camerabeelden beschikbaar die worden overgedragen aan de politie.

Relschoppers plunderen en slopen winkels
76
Relschoppers plunderen en slopen winkels