Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch wil een onafhankelijk onderzoek instellen naar de inzet van de politie en de Mobiele Eenheid (ME) maandagavond in zijn stad, zegt hij tegen Omroep Brabant. Volgens hem duurde het erg lang voordat de ME beschikbaar was om te helpen bij de rellen.

De ME was volgens Mikkers namelijk ook actief in andere steden, zoals Helmond, Oss en Eindhoven. Hierdoor moest Den Bosch wachten. In die tijd lieten de relschoppers een "onvoorstelbaar spoor van vernielingen" achter.

"In het begin van de avond waren het nog losse groepen, van een man of twintig. Maar die kwamen ineens heel snel bij elkaar. Dat was een kwestie van minuten, alsof er uit alle hoeken en gaten mensen tevoorschijn kwamen", aldus de burgemeester. Hij zegt dat de politie tientallen arrestaties heeft verricht.

Mikkers wil ook achterhalen wat de gemeente anders had kunnen doen om de plunderingen en rellen te voorkomen. "Zijn de stappen die we gezet hebben de juiste? Wat hadden we meer kunnen doen om de plunderingen te voorkomen? Daarbij staat alles ter discussie", zegt hij tegen het Brabants Dagblad.

ME en relschoppers door heel Nederland lijnrecht tegenover elkaar
94
ME en relschoppers door heel Nederland lijnrecht tegenover elkaar

Tal van winkels geplunderd

Den Bosch was maandagavond het toneel van rellen en plunderingen. Onder meer een friettent, een filiaal van supermarkt Jumbo, een Primera-vestiging en een sportschoenenwinkel werden door relschoppers geplunderd. Een groep van zo'n honderd jongeren liep al rellend en plunderend door het stadscentrum van Den Bosch. Vooral in de Hinthamerstraat sloegen ze flink toe.

52 mensen zijn opgepakt. Vijftig van hen zitten op dit moment nog vast. De meeste relschoppers zijn tieners en twintigers. Een deel van hen komt uit Den Bosch zelf en de omliggende dorpen. Slechts een enkeling komt uit overige delen van Noord-Brabant of van buiten die provincie, zo meldt de politie dinsdag.

Mikkers zegt bij Omroep Brabant erg aangeslagen te zijn door de gebeurtenissen van maandagavond in zijn stad. "Mijn hart bloedt. Ik denk dat het hart van iedere Bosschenaar bloedt. Mijn belangrijkste zorg zit nu bij het veiligheidsgevoel in de stad. De beelden die iedereen heeft gezien, doen pijn. Die snijden door je hart."

De relschoppers verplaatsten zich ook richting het Jeroen Bosch Ziekenhuis. "Door adequaat ingrijpen van de politie, de GHOR en de beveiliging van het ziekenhuis heeft het ziekenhuis geen schade geleden en is de zorg niet in het gedrang gekomen", zo schrijft het ziekenhuis op de website.

"Wat er feitelijk gebeurde bij het ziekenhuis, viel uiteindelijk mee. Maar de impact op onze medewerkers, de maatschappij en de zorg is erg groot."

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.