Welkom in dit liveblog over de ongeregeldheden sinds de ingang van de avondklok. Hier houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Dit liveblog is gesloten, bedankt voor het lezen.

In het kort:

  • Voor de derde dag op rij waren maandag verschillende steden, waaronder Den BoschRotterdamHaarlemGeleen en Amsterdam, toneel van rellen uit onvrede over het kabinet en de coronamaatregelen. Halverwege de avond was de rust teruggekeerd op de meeste plekken. Alleen in Den Bosch en Rotterdam gingen de rellen langer door. Daar werd het dankzij de inzet van de Mobiele Eenheid (ME) na middernacht weer rustig. Lees hier in welke steden het maandag misging.
  • De politie meldde om 23.45 uur dat al zeker 151 personen zijn aangehouden.
dinsdag 26 januari 2021 om 00:10
Situatie Den Bosch weer onder controle
De rust is na de inzet van de Mobiele Eenheid (ME) kort na middernacht teruggekeerd in het centrum van Den Bosch, meldt de gemeente. Volgens de stad hebben de relschoppers voor veel angst gezorgd bij de bewoners. Ze vernielden onder meer auto's en winkelruiten. Ook werd een aantal winkels geplunderd.

In de nacht van maandag op dinsdag begint de gemeente met het opruimen van de schade. Ook worden verschillende winkelpanden beveiligd.
maandag 25 januari 2021 om 23:55
Burgemeester Den Bosch wil onderzoek naar inzet ME tijdens ongeregeldheden
Volgens burgemeester Jack Mikkers duurde het erg lang voordat de ME beschikbaar was om te helpen bij de rellen. Lees hier verder.
maandag 25 januari 2021 om 23:49
Ziekenhuis Den Bosch tijdelijk dicht vanwege relschoppers
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is maandagavond korte tijd uit voorzorg gesloten omdat relschoppers het als doelwit voor ogen hadden. Directeur Piet-Hein Buiting vertelt aan Omroep Brabant dat de relschoppers een poging deden om het ziekenhuis te bereiken, maar dat ze daarin niet slaagden.

Ambulances moesten door de sluiting tijdelijk uitwijken naar andere ziekenhuizen. Volgens Buiting was de situatie angstaanjagend voor zijn personeel. Inmiddels is het ziekenhuis weer bereikbaar.
maandag 25 januari 2021 om 23:15
ProRail start treinverkeer rond Den Bosch weer op
ProRail is weer begonnen met het opstarten van het treinverkeer rond Den Bosch, meldt de spoorwegbeheerder op Twitter. Om 23.00 uur werd het treinverkeer op last van de politie stilgelegd in verband met rellen bij het station.
maandag 25 januari 2021 om 22:43
Politie: al 151 relschoppers opgepakt
De politie heeft maandagavond tot dusver 151 mensen opgepakt, zegt politiechef Willem Woelders in het NOS Journaal. In het grootste deel van Nederland is volgens hem de rust teruggekeerd, met uitzondering van Den Bosch en Rotterdam. "Daar is de ME nog actief bezig", aldus Woelders.
maandag 25 januari 2021 om 22:34
Drie arrestaties in Breda wegens opruiing
De politie in Breda heeft vandaag drie personen aangehouden op verdenking van opruiing en het aanzetten tot rellen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

"Hou jij je er bewust niet aan en pleeg je strafbare feiten of roep je daartoe op, weet dan dat we je hiervoor later nog kunnen aanhouden", twitterde de politie.

De politie was maandagavond met veel man aanwezig om te handhaven en toe te zien op naleving van de avondklok. In een aantal wijken was een noodverordening ingesteld, waaronder Centrum en Tuinzigt.
maandag 25 januari 2021 om 22:18
Politie Almelo arresteert acht relschoppers
De politie in Almelo heeft vanavond acht mensen aangehouden, zo heeft burgemeester Arjen Gerritsen bekendgemaakt. De politie kwam in actie toen relschoppers onder meer met vuurwerk gooiden.

Op grond van politie-informatie had de burgemeester het centrum van Almelo en het omliggende gebied maandagavond aangewezen als gebied waar de politie indien nodig iedereen kon fouilleren op wapens. Deze maatregel was volgens hem nodig om de rust in de stad te handhaven.
maandag 25 januari 2021 om 22:12
Weer rustig in Helmond na ingaan avondklok
In Helmond is het weer rustig, meldt Eindhovens Dagblad. Eerder op de avond werd met vuurwerk en stenen naar de politie gegooid, maar toen de avondklok inging keerde de rust terug. "Je ziet dat de jeugd het nodige probeert, tussen 18.00 en 21.00 uur in de avond", aldus een agent tegen de krant. "Maar als de avondklok eenmaal ingaat, dan zijn ze verdwenen. Het risico op een boete wordt dan vele malen groter."
maandag 25 januari 2021 om 21:57
Rellen in Nederland: politie bekogeld met vuurwerk en stenen
Rellen in Nederland: politie bekogeld met vuurwerk en stenen
maandag 25 januari 2021 om 21:54
ME moet ingrijpen in Veenendaal
In Veenendaal zijn agenten bekogeld met vuurwerk. De ME is ingezet vanwege onrust rond het Doctor Slotemaker de Bruïneplein, waar relschoppers de confrontatie zoeken met de politie, laat een woordvoerder weten. Twee mensen zijn tot dusver aangehouden.

Volgens de woordvoerder verspreiden de relschoppers zich door de wijk zodra de politie wil ingrijpen. De situatie is nog niet volledig onder controle, maar "relatief te overzien", aldus de politie.
maandag 25 januari 2021 om 21:50
In Den Bosch en Rotterdam worden winkels geplunderd
In Den Bosch en Rotterdam worden winkels geplunderd
maandag 25 januari 2021 om 21:43
Nog meer plunderingen in Den Bosch
Naast een winkel bij het station zijn in Den Bosch onder andere een friettent, een Jumbo, een Primera en een sportschoenenwinkel door relschoppers geplunderd. In de binnenstad ligt op meerdere plekken glas van ingegooide ramen op de grond.
maandag 25 januari 2021 om 21:42
Relschoppers plunderen winkels Rotterdam, vernielen politiebureau
Relschoppers in Rotterdam hebben winkels aan de Groene Hilledijk geplunderd. Ook hebben ze stenen door de ruit van het politiebureau op het nabijgelegen Sandelingplein gegooid, zegt een woordvoerster van de politie. 

De politie heeft twintig mensen aangehouden. Ook heeft de politie een waarschuwingsschot gelost toen agenten in het nauw werden gedreven.
maandag 25 januari 2021 om 21:35
Negen aanhoudingen na onrust Amsterdam 
Bij de onlusten op de Molukkenstraat in Amsterdam zijn in totaal negen verdachten aangehouden. De situatie is onder controle en weer rustig, zo meldt de politie.
maandag 25 januari 2021 om 21:30
'Alle toegangswegen naar Den Bosch afgesloten' 
De toegangswegen naar Den Bosch zijn afgesloten vanwege rellen, met Omroep Brabant. Zo moet voorkomen worden dat nog meer mensen zich aansluiten bij de rellen.

"Het is flink onrustig in Den Bosch. Het zijn verschillende losse groepen die door de binnenstad trekken", zegt de politie in gesprek met de omroep. "Er zijn behoorlijk wat relschoppers die stevige vernielingen aan het plegen zijn. We proberen dat met de nodige inzet te beteugelen."
maandag 25 januari 2021 om 21:23
ME ingezet in Haarlem, relschoppers gooien met stenen 
In Haarlem is de mobiele eenheid (ME) ingezet vanwege onrust in het stadsdeel Schalkwijk, laat de politie weten. Op beelden op sociale media is te zien dat mensen stenen gooien, vuurwerk afsteken en dat er brandjes worden gesticht.

Volgens lokale media zijn er honderden mensen op de been. "We kunnen stellen dat het onrustig is", zegt een politiewoordvoerder. "Wij zijn aanwezig om de orde te herstellen."

Politiechef Willem Woelders zei maandagavond in Nieuwsuur dat de ME onder meer in Haarlem traangas heeft gebruikt om groepen te verspreiden en agenten te ontzetten. Of er aanhoudingen zijn verricht, kon de politie nog niet zeggen.
maandag 25 januari 2021 om 21:22
Plunderingen en vernielingen in onrustig Den Bosch
Vele tientallen jongeren lopen rellend en plunderend door het stadscentrum in Den Bosch. Ze gooien ruiten in en vernielen auto's. De politie is aanwezig en grijpt zoveel mogelijk in.

Op sociale media is te zien hoe tientallen jongeren een winkel plunderen bij het station. Ook andere winkels zouden zijn geplunderd.
maandag 25 januari 2021 om 21:16
Ook in Geleen is de rust wedergekeerd
De politie meldt dat het ook in Geleen weer rustig is. Er zijn twaalf mensen aangehouden, onder wie enkele minderjarigen. Ook zijn diverse mensen bekeurd.

Begin deze avond verzamelden zich tussen de 100 en 150 jongeren in het stadscentrum van Geleen. Op beelden op sociale media is te zien hoe grote groepen jongeren door de straten van de Limburgse stad renden, op hun hielen gezeten door de politie. Ze staken vuurwerk af en hebben vernielingen aangericht.
maandag 25 januari 2021 om 21:08
Situatie in Zwolle weer onder controle
Het is inmiddels weer rustig in Zwolle, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden. Eerder op de avond veegde de ME de straten leeg. De politie blijft aanwezig om de avondklok te handhaven.
maandag 25 januari 2021 om 21:06
In Rotterdam zijn de ruiten van een KFC ingegooid door relschoppers. (Foto: ANP)
maandag 25 januari 2021 om 21:00

Noodbevel, noodverordening of veiligheidsrisicogebied: wat is wat?
In onder meer delen van Zwolle, Groesbeek en Nijmegen is vanavond een noodbevel afgekondigd. Daarmee kunnen de autoriteiten in een bepaald gebied tegen specifieke personen (lees: relschoppers) strenger optreden dan wat volgens de gewone wet mag. Ze kunnen bijvoorbeeld die plek ontruimen, straten afsluiten of samenscholingen verbieden. Een noodbevel wordt altijd plotseling ingevoerd, op het moment dat het nodig is. Zodra de actie is uitgevoerd, geldt het bevel niet meer.

Een stap verder gaat de noodverordening. Daar is op dit moment sprake van in onder meer Roosendaal, Breda en Sittard-Geleen. Het lijkt een beetje op een noodbevel, want het betekent opnieuw: strenger optreden van autoriteiten dan de gewone wet voorschrijft, om onrust te voorkomen of op te lossen. Een verschil is dat een noodverordening vooraf al wordt aangekondigd, als de autoriteiten de problemen vooraf al zien aankomen.

Een noodverordening geldt voor een groter gebied en is op iedereen van toepassing, dus niet alleen de relschoppers. Een noodverordening duurt ook langer dan een noodbevel en kan nog steeds geldig zijn op het moment dat de rust is wedergekeerd.

Tot slot is er in bijvoorbeeld Eindhoven sprake van een veiligheidsrisicogebied. Dat betekent: op die plek mag de politie preventief fouilleren. Ook de benoeming veiligheidsrisicogebied geldt voor langere tijd, dus niet alleen tot het moment waarop het weer rustig is.

maandag 25 januari 2021 om 20:58
Politiechef: Zeker zeventig aanhoudingen in hele land
In heel het land zijn al zeker zeventig personen aangehouden, zo zei politiechef Willem Woelders vanavond in Nieuwsuur. Volgens hem was er ook weer sprake van plunderingen, met name in Rotterdam. Waterkanonnen zijn ingezet en de mobiele eenheid (ME) heeft ook traangas gebruikt om groepen te verspreiden en agenten te ontzetten.

Volgens Woelders wordt op dit moment veel van de politie gevraagd. "We gaan tot het uiterste." Aangezien de rellen in meerdere plaatsen in het land zijn, heeft de ME last van langere aanrijtijden.

"Vanaf 19.30 uur zie je links en rechts dat de geest uit de fles komt in meerdere steden", aldus de politiechef.  Het gaat volgens hem om groepen variërend van vijftig tot tweehonderd personen.
maandag 25 januari 2021 om 20:54
'Vernielingen en plunderingen in Den Bosch' 
De situatie in Den Bosch loopt uit de hand, meldt Omroep Brabant. Tussen de 100 en 150 mensen zijn volgens de omroep op weg naar het centrum. Onderweg zouden ze met vuurwerk gooien en ramen en auto's vernielen. Ook de Jumbo zou worden geplunderd.
maandag 25 januari 2021 om 20:41
Situatie in Amersfoort weer rustig, drie aanhoudingen
De situatie in Amersfoort is weer rustig, meldt de politie op Twitter. Er zijn drie aanhoudingen verricht. Ongeveer een uur geleden werd in de stad een auto op zijn kant gezet. Ook is er met stenen naar de politie gegooid.
maandag 25 januari 2021 om 20:31
Politieacties in Haagse Schilderswijk 
Het is vanavond opnieuw onrustig in de omgeving van het Hobbemaplein in de Haagse Schilderswijk. De politie is massaal uitgerukt en heeft al meerdere aanhoudingen verricht.

Op sociale media werd vandaag net als gisteren een oproep gedaan om naar het plein te komen en daar heeft een grote groep gehoor aan gegeven. Volgens verschillende calamiteitensites zijn al meerdere mensen aangehouden. "Op de Hobbemastraat heeft de politie hard in moeten grijpen", laat District8 weten. De omgeving is inmiddels afgesloten voor verkeer en agenten zijn druk bezig om de straat leeg te vegen.
maandag 25 januari 2021 om 20:26
Een relschopper in Rotterdam wordt naar de grond gewerkt door de politie. (Foto: ANP)
maandag 25 januari 2021 om 20:19
Acht aanhoudingen bij rellen in Amsterdam
In de Molukkenstraat in Amsterdam is het nog steeds onrustig. In de omgeving van de Molukkenstraat is de politie massaal aanwezig en inmiddels zijn acht personen aangehouden. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.
maandag 25 januari 2021 om 20:11
ME ingezet in Zwolle, twee aanhoudingen
Het is momenteel erg onrustig in de binnenstad van Zwolle, bevestigt de politie na berichtgeving van De Stentor. De ME probeert de straten leeg te vegen en er zijn twee aanhoudingen verricht.
maandag 25 januari 2021 om 20:03
Bekijk hier de beelden van de relschoppers die in Rotterdam vuurwerk naar de politie gooien.
Relschoppers in Rotterdam gooien vuurwerk naar politie
Relschoppers in Rotterdam gooien vuurwerk naar politie
maandag 25 januari 2021 om 19:55
Politie treedt op in Amersfoort, nadat auto op zijn kant wordt gezet
Ook in Amersfoort is het onrustig, meldt de politie op Twitter. Zo is er een auto op zijn kant gezet. De politie probeert de situatie weer tot rust te krijgen.
maandag 25 januari 2021 om 19:45
'Politie voert charges uit in Amsterdam'
Op de Molukkenstraat in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost zijn veel jongeren op de been die uit zouden zijn op rellen. Ze gooien onder meer met vuurwerk, zegt een woordvoerder van de politie. Volgens Het Parool voert de politie charges uit.
maandag 25 januari 2021 om 19:39
ME ingezet in Helmond, politie bekogeld
In Helmond zouden agenten met stenen zijn bekogeld, schrijft Omroep BrabantDe mobiele eenheid (ME) is ingezet om de openbare orde te herstellen. Aanwezigen zouden ook vuurwerk afsteken en een bushokje hebben vernield.
maandag 25 januari 2021 om 19:39
Jongeren zoeken de confrontatie met de politie op aan de Beijerlandselaan in Rotterdam. (Foto: ANP)
maandag 25 januari 2021 om 19:31
Den Bosch en Eindhoven aangewezen als veiligheidsrisicogebieden
Zowel delen in Den Bosch als in Eindhoven zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied vanwege oproepen tot geweld. De politie krijgt door de maatregel de mogelijkheid om mensen die zich in de aangewezen gebieden bevinden, preventief te fouilleren.
maandag 25 januari 2021 om 19:28
Politie: 'In Rotterdam al honderden mensen op de been, waterkanon paraat'
In Rotterdam-Zuid heeft een grote groep jongeren maandagavond de confrontatie met de politie gezocht. De groep bevindt zich op de Beijerlandselaan en bekogelt de aanwezige politie met stenen en vuurwerk. Waar de politie eerst over een groep van ongeveer vijftig mensen sprak, zijn er volgens een woordvoerder inmiddels honderden mensen op de been.

De mobiele eenheid (ME) is aanwezig en heeft charges uitgevoerd om de straat leeg te vegen. Ook zijn er volgens de politie enkele aanhoudingen verricht en is een waterkanon aangerukt. De ongeregeldheden begonnen rond 19.00 uur. De jongeren richtten vernielingen aan en stichtten brandjes, meldt de politie. Er zijn onder meer bushokjes gesneuveld. Vervoerder RET leidt bussen en trams op last van de politie om rond de Beijerlandselaan.
maandag 25 januari 2021 om 19:21
Regionale media: Sfeer in Zwolle slaat om
Ook in Zwolle zou de sfeer steeds grimmiger worden, schrijft De StentorEen paar honderd man zouden zich hebben verzameld op de Grote Markt. Het zou gaan om veelal jongeren die in het zwart gekleed zijn. Diverse personen zouden met vuurwerk hebben gegooid.
maandag 25 januari 2021 om 19:18
Arrestaties op verdenking van oproepen tot geweld
De politie in Noord-Holland heeft vijf personen aangehouden voor het oproepen tot geweld. Ze worden ervan verdacht oproepen te hebben geplaatst om te gaan rellen in onder meer Alkmaar, Purmerend en Hoorn. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Inwoners worden opgeroepen om niet de straat op te gaan, maar om thuis te blijven.