Een zeventienjarige jongen uit Nieuwleusen is maandag vrijgesproken van het veroorzaken van een dodelijke brand in zijn woonplaats. Volgens de rechtbank is de oorzaak niet vast te stellen. Bij de brand kwam zijn 22-jarige broer om het leven.

De brand brak zondagochtend 14 juli 2019 uit in het ouderlijk huis van de broers.

Hun ouders wisten te ontkomen, mede doordat de buren alarm hadden geslagen. De oudste broer, die op zolder sliep, kwam echter om het leven. De toen zestienjarige broer dook die ochtend pas tegen 8.15 uur weer op.

In de woning zijn drie brandhaarden aangetroffen. Twee doofden uit zichzelf, maar de brand op de zolderkamer was hevig. Vermoedelijk is die brandhaard ontstaan in of bij het bed van de verdachte, die eveneens op zolder sliep.

De jongere broer zei dat hij wakker schrok en in paniek de woning heeft verlaten. Hij heeft naar eigen zeggen geen herinneringen aan wat hij tussen de brand en 8.15 uur heeft gedaan. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat hij geheugenverlies veinsde, maar de rechtbank ziet daar geen aanwijzingen voor.

De oorzaak van de brand is niet vastgesteld. "Dat betekent dat een andere oorzaak dan brandstichting niet uit te sluiten is", zei de rechter maandag. Ook is er volgens de rechtbank geen motief voor brandstichting uit het onderzoek naar voren gekomen. De jongen had de avond ervoor wel ruzie gehad met zijn vader, maar volgens zowel de tiener als de vader was die weer bijgelegd toen ze gingen slapen.

Tegen de jongen was twee jaar jeugddetentie waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist.