De politie grijpt zondag in bij demonstraties op het Museumplein in Amsterdam en op het 18 Septemberplein in Eindhoven. Het liep eerst uit de hand in het zuiden van het land. Later werd ook in Amsterdam een noodbevel afgekondigd. In beide steden vinden nog steeds schermutselingen tussen betogers en de politie plaats.

In Eindhoven hadden honderden mensen zich op het plein verzameld, ondanks een demonstratieverbod van de gemeente. Aanhangers van onder meer anti-islambeweging Pegida en anticoronademonstranten waren aanwezig. Op last van de autoriteiten werd het treinverkeer van en naar de stad stilgelegd.

Nadat de politie constateerde dat de betogers geen afstand meer bewaarden, veegde de Mobiele Eenheid (ME) het 18 Septemberplein en het Stationsplein leeg, waarbij een waterwerper werd ingezet.

Betogers gooien met vuurwerk, stenen en andere voorwerpen die voorhanden waren naar de politie. Er zijn inmiddels zo'n dertig personen aangehouden, waarvan enkele voor mishandeling.

"Een grote groep houdt zich op in en om het centrum van Eindhoven en lijkt uit te zijn op een confrontatie met en geweld tegen de politie", liet het korps weten op Twitter. "Wij handhaven en grijpen in waar nodig."

De demonstranten verspreidden zich over de straten en stegen rond de pleinen. Nadat de waterwerper een lekke band opliep, werd de sfeer rond de pleinen weer grimmiger. De politie zette traangas en paintballgeweren met pepperspray in.

Zondagmorgen werd duidelijk dat de politie in Eindhoven signalen had dat personen met wapens naar de stad wilden komen. De binnenstad werd daarom aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie er preventief mag fouilleren.

ME veegt pleinen in Amsterdam en Eindhoven leeg
80
ME veegt pleinen in Amsterdam en Eindhoven leeg

Noodbevel in Amsterdam

Ook in Amsterdam vond zondagmiddag een demonstratie plaats. Er waren zo'n 250 mensen aanwezig, meldt de politie. De betogers stonden verspreid over het Museumplein, maar naarmate de drukte toenam vaardigde de politie een noodbevel af: iedereen moest het plein verlaten.

Sommige actievoerders hadden spandoeken bij zich met teksten als "Dump Rutte" en "NOS is fake news". Op het plein en in de omgeving is de politie in groten getale aanwezig.

Ook hier verplaatsten betogers die uit leken te zijn op confrontatie met de politie zich naar zijstraten, waar de ME vervolgens charges uitvoerde.

De politie in de hoofdstad heeft, net als in Eindhoven, signalen ontvangen dat mensen met wapens geweld wilden plegen.

Vorige week raakten zo'n 200 tot 250 demonstranten op het Museumplein slaags met de politie tijdens een door de gemeente verboden anticoronaprotest. Er werden 143 personen aangehouden.