Meerdere gedupeerden in de toeslagenaffaire stappen naar de rechter voor nieuwe burgerservicenummers. Ze willen op deze manier voorkomen dat ze bij overheidsinstanties opnieuw tegen problemen aanlopen, bevestigt hun advocaat Khadija Bozia vrijdag na berichtgeving van de NOS.

Het gaat nu om zes gedupeerden, maar Bozia verwacht dat dat aantal nog wat zal oplopen. Zij dient volgende week een verzoekschrift in bij de rechtbank Midden-Nederland, zodat andere gedupeerden ook de tijd hebben om zich nog te melden.

De advocaat zegt dat het wel alleen gaat om mensen die echt ernstig gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire. "Niet elke gedupeerde kan er een beroep op doen", legt Bozia uit. "Er moet wel sprake zijn van ernstige gronden."

Volgens haar ondervinden sommige mensen serieuze problemen doordat de Belastingdienst ze heeft aangemerkt als fraudeur. Zo zouden mensen die een schuldhulpverleningstraject hadden aangevraagd, zijn geweigerd vanwege de informatie die naar boven kwam toen op basis van hun BSN informatie over ze werd opgezocht. "Hoe die informatie naar boven komt, weten we niet, maar dan blijkt dus dat die persoon bij de Belastingdienst staat aangemerkt als fraudeur."

De gedupeerden zijn bang dat het verleden zich zal blijven herhalen, of dat ze constant dingen moeten blijven uitleggen. Verder vragen ze zich af hoe het zit met de gegevens van hun kinderen. De groep hoopt met nieuwe burgerservicenummers met een schone lei opnieuw te kunnen beginnen.

In de toeslagenaffaire werden ouders ten onrechte aangemerkt als fraudeurs. Duizenden van hen kwamen daardoor in grote financiële en persoonlijke problemen. Dit leidde vorige week tot het aftreden van het kabinet.