Het gerechtshof Den Haag heeft de 21-jarige Gerson F. uit Rotterdam in hoger beroep vier jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd wegens de gewelddadige verkrachting van een twintigjarige studente uit Indonesië. Eerder kreeg hij nog twee jaar jeugddetentie opgelegd.

Ten tijde van de verkrachting was F. achttien jaar oud.

De rechtbank in Rotterdam vervolgde hem in 2019 volgens het adolescentenstrafrecht, omdat de verdachte in zijn jeugd slachtoffer was van verwaarlozing en (seksuele) mishandeling. Hierdoor zou F. het emotionele niveau van een kind hebben.

Deskundigen hadden adolescentenstrafrecht echter afgeraden en de verdachte zou zelf nadrukkelijk hebben verzocht om tbs met dwangverpleging.

Het gerechtshof vindt dat ook passender in deze zaak. De verkrachting was zo gewelddadig, dat de studente levensgevaarlijk gewond raakte. De uitspraak is conform de eis in hoger beroep.

"In hoger beroep is vastgesteld dat de verdachte een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft en sterk verminderd toerekeningsvatbaar is", aldus het hof. Het risico dat F. opnieuw seksueel of gewelddadig gedrag zal vertonen, is volgens het hof erg groot.

De verkrachting vond op 21 juni 2018 plaats voor de deur van de woning van het slachtoffer. Ze werd zo toegetakeld, dat ze met spoed geopereerd moest worden. De verkrachting veroorzaakte veel onrust in de woonwijk. Bewoners hielden een demonstratiemars.