De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag de dertigjarige Bertus van E. veroordeeld tot vier jaar cel voor het doodschudden van zijn acht weken oude zoon. Tegen de man uit Waddinxveen was 8,5 jaar cel geëist.

Van E. heeft altijd gezegd dat hij zijn zoontje niets heeft willen aandoen. Volgens hem was de baby onwel geworden en heeft hij geprobeerd zijn leven te redden.

De rechtbank zegt echter geen reden voor een panieksituatie te zien. "Uit niets blijkt dat er een medische noodsituatie was." Volgens de rechtbank staat vast dat er fors tot zeer fors geschud moet zijn. Medisch deskundigen konden dat vaststellen op basis van het letsel.

Toch denkt de rechtbank niet dat Van E. opzettelijk zijn zoon heeft willen doden. De straf valt mede daarom lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De advocaat van Van E. laat weten dat zijn cliënt zich beraadt op een eventueel hoger beroep.

Van E. stond ook terecht voor mishandeling van zijn inmiddels ex-vriendin. Dat gebeurde een paar maanden na het overlijden van hun baby in januari 2019. De rechtbank rekent Van E. de mishandeling minder zwaar aan, omdat het voor hem op dat moment een emotionele tijd was. De twee hebben hun relatie kort na de mishandeling verbroken.