Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag twintig jaar cel geëist tegen Bashir K. Hij wordt verdacht van het wurgen van zijn zwangere vrouw en het in brand steken van hun flatwoning aan de Rudolph Steinerstraat in Haarlem in 2019.

De flatwoning explodeerde in de avond van 11 september 2019, waarna er brand uitbrak. Bijna vijftig omliggende woningen moesten worden ontruimd. K., bewoner van de flat, werd later die nacht opgepakt. Hij had brandwonden en rook sterk naar brand.

Een dag later werd het lichaam van de vrouw van K. uit de woning gehaald. Pas na een paar weken kon haar identiteit worden vastgesteld. Ten tijde van de brand lagen de drie jonge kinderen van het stel in de taxi van K., die een stukje verderop geparkeerd stond, te slapen.

Bij de sectie is gebleken dat de zwangere vrouw om het leven is gebracht door geweld aan haar hals en al was overleden voordat de brand uitbrak. Haar ongeboren baby is daarbij ook om het leven gekomen.

Ook is er geen roet aangetroffen in haar strottenhoofd, wat bevestigt dat ze al overleden was voordat de brand uitbrak. Ze kan de brand volgens de officier dan ook niet zelf hebben aangestoken.

Tot slot is er brandbare vloeistof op haar lichaam aangetroffen. K. heeft op de bewuste avond benzine getankt in het nabijgelegen Cruquius. Volgens het OM heeft hij de benzine naar de woning meegenomen en gebruikt om zijn vrouw en de woning in brand te steken.

Verdachte zegt onschuldig te zijn, wil niet vertellen wat er gebeurd is

K. beweert dat hij onschuldig is. In de rechtbank is hij emotioneel, maar weigert hij tot nu te vertellen wat er zich tussen hem en zijn vrouw heeft afgespeeld.

Wel gaf hij toe dat het tussen hem en zijn vrouw destijds niet goed ging. Hij heeft daarover gezegd dat zijn vrouw niet meer zichzelf was sinds haar moeder in 2018 naar Afghanistan was teruggegaan. Hij beweert dat zijn vrouw zelf had gedreigd met zelfmoord en het in brand steken van hun woning.

Uit verhoren met een goede vriendin van het slachtoffer komt naar voren dat ze van K. wilde scheiden. Ze zou dit al twee keer tegen hem hebben gezegd. Dat blijkt ook uit telefoongegevens van het slachtoffer. K. wilde niet scheiden en dat zou volgens het OM zijn motief zijn voor zijn handelen.

Over twee weken dient de uitspraak.