Vijftien mensen zitten nog in hechtenis wegens de illegale demonstratie van zondag op het Museumplein in Amsterdam. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging, meldt de politie in de nacht van zondag op maandag. Er werden in totaal 143 personen aangehouden.

De rest van de arrestanten werd later op de zondag weer vrijgelaten. Hun zaken zijn overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM).

Op de verboden betoging tegen het kabinet en het huidige coronabeleid kwamen circa tweeduizend mensen af. Een groot aantal van hen weigerde gehoor te geven aan de herhaaldelijke oproep van de politie om het plein te verlaten. De ME kwam vervolgens in actie om de actievoerders van het plein te drijven.

Volgens de gemeente waren er onder de demonstranten relschoppers die "duidelijk uit waren op de confrontatie". De groep van naar schatting 200 tot 250 personen haalde onder meer stenen uit de straat en gooide die naar agenten. Enkelen van hen droegen vechthandschoenen en hadden slagwapens en vuurwerk bij zich.

De demonstratie was afgelast, omdat organisator Michel Reijinga het met de gemeente Amsterdam niet eens kon worden over de locatie van het protest. De gemeente gaf toestemming voor een demonstratie met vijfhonderd mensen in het Westerpark. Dit aantal was volgens Reijinga echter te klein.

Rond 13.45 uur verzamelden de demonstranten zich op het Museumplein. Kort daarna kondigde de gemeente een noodbevel voor het plein en de omgeving af. Aan het begin van de avond was de situatie weer onder controle, aldus de politie.

Waterkanon en charges maken einde aan illegale demonstratie Museumplein
110
Waterkanon en charges maken einde aan illegale demonstratie Museumplein