Ruim vier maanden na de grote brand in vluchtelingenkamp Moria in Griekenland zijn nog altijd geen alleenstaande kinderen uit het kamp aangekomen in Nederland, meldt NRC zondag. Het kabinet had na de verwoestende brand toegezegd honderd vluchtelingen in Nederland op te vangen.

Die vluchtelingen zijn onderverdeeld in twee groepen: vijftig alleenstaande kinderen jonger dan veertien jaar en vijftig mensen die in gezinsverband komen. Van die laatste groep zijn er voor de Kerst 49 aangekomen.

Voogdijinstelling Nidos, die opvang regelt voor kinderen die zonder ouders in Nederland arriveren, laat aan NRC weten dat er tot dusver geen alleenstaande kinderen zijn aangekomen.

Het blijkt in de praktijk erg lastig om kinderen te vinden die onder de veertien jaar zijn en bovendien in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning in Nederland. In het Griekse vluchtelingenkamp zaten vooral Afghaanse kinderen, die weinig kans op een verblijfsvergunning hebben.

Van de 49 mensen die voor de Kerst aankwamen, verbleef een deel op andere Griekse eilanden zoals Chios, Samos, Kos en Leros. Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) had een verblijf op Moria eerder als voorwaarde gesteld. Eind november schreef ze in een brief aan de Kamer dat dit criterium, op verzoek van de Griekse autoriteiten, is verruimd. Dat zou de herplaatsing van de vluchtelingen versnellen.

Druk op het kabinet nam toe

In kamp Moria zaten tijdens de brand dertienduizend personen, terwijl er slechts plek was voor drieduizend vluchtelingen. Na de brand raakten tienduizenden mensen dakloos.

Nadat beelden van de brand in Moria de wereld overgingen en landen als Frankrijk en Duitsland besloten vluchtelingen op te nemen, nam de druk op het Nederlandse kabinet toe. Uiteindelijk beloofde Broekers-Knol honderd vluchtelingen naar Nederland te halen. Die zouden van het aantal vluchtelingen dat in 2021 wordt opgenomen worden afgetrokken.

Enkele oppositiepartijen hadden het kabinet gevraagd vijfhonderd alleenstaande kinderen op te vangen.

Opnieuw brand in overbevolkt migrantenkamp Moria
54
Opnieuw brand in overbevolkt migrantenkamp Moria