Honderden mensen zijn zondagmiddag afgekomen op een afgelaste demonstratie van Nederland in Verzet tegen het demissionaire kabinet en het coronabeleid op het Museumplein. De gemeente Amsterdam heeft een noodbevel afgekondigd om de betogers daar weg te krijgen. Niemand mag meer op het Museumplein zijn.

Het noodbevel is afgekondigd door de driehoek, die bestaat uit de burgemeester, justitie en politie. Agenten treden "gefaseerd en de-escalerend" op, aldus de gemeente Amsterdam.

Veel betogers maakten rond 14.45 uur nog geen aanstalten om te vertrekken. Op rechtstreekse videobeelden van AT5 is te zien dat de demonstranten onderling geen afstand houden. Volgens een verslaggever van de stadszender zijn inmiddels zo'n duizend mensen op de been.

De politie sommeert de menigte om het plein onmiddellijk te verlaten. Ook rijden politiebusjes rond en heeft de politie een waterkanon richting het plein gestuurd. Agenten, waaronder van de Mobiele Eenheid (ME), staan langs het plein opgesteld. Ook staan politiepaarden paraat.

De betogers roepen leuzen, hebben spandoeken bij zich, slaan met potten en pannen en blazen op fluitjes om hun misbaar kracht bij te zetten.

Rechter stelt gemeente in het gelijk

Organisator Michel Reijinga wilde in eerste instantie demonstreren op het Museumplein, maar dat stond de gemeente niet toe. Wel mocht het protest met maximaal vijfhonderd deelnemers in het Westerpark gehouden worden.

Reijinga was het daar niet mee eens. Hij stapte naar de rechter, maar die stelde de gemeente in het gelijk. Het protest werd daarop afgeblazen. "Hierdoor vervalt ook mijn verantwoordelijkheid als organisator", verklaarde Reijinga eerder.

De gemeente Amsterdam heeft zondagochtend laten weten dat er niet alsnog gedemonstreerd mocht worden.