De politie en handhaving van de gemeente Leeuwarden hebben zaterdag een inval gedaan in een illegaal geopend café in de stad. Vijftien mensen, onder wie de exploitant, hebben een boete van 95 euro gekregen. Ook werd er binnen onder meer illegaal gegokt. Dezelfde dag besloot een Eindhovens café dat vorige week nog aankondigde zondag de deuren weer te openen, van zijn plan af te zien.

De gemeente en politie hadden meerdere signalen gekregen dat het bedrijf aan het Willem-Alexanderplein in Leeuwarden ondanks de coronamaatregelen open was.

Bij aankomst van de agenten en handhavers bleek dat het bedrijf niet alleen illegaal open was, maar dat er ook illegaal werd gegokt, tabak en wiet werd gerookt en gebruik werd gemaakt van een ruimte waarvoor geen horecavergunning was afgegeven.

Alle vijftien aanwezigen hebben een boete van 95 euro ontvangen wegens het overtreden van de coronamaatregelen. De exploitant wordt later verhoord.

Eindhovens restaurant dat opening aankondigde toch dicht

Het Eindhovense restaurant De Kiet dat een week eerder aankondigde zondag, ondanks de maatregelen, toch weer gasten toe te laten, liet zaterdag weten op dit besluit terug te komen.

"Om een mediacircus te voorkomen in onze straat kiezen we ervoor om zondag alleen open te gaan voor afhaal en bezorg", aldus beide eigenaren zaterdag op Facebook.

Afgelopen zondag ging het restaurant open en zat De Kiet ondanks de lockdown vol gasten. De gemeente greep in en gaf een laatste waarschuwing. Als het restaurant nog eens open gaat, zet de gemeente het slot erop.