In vrijwel het hele land zal zaterdag sneeuw vallen. Het winterse weer begint 's middags in Zeeland en trekt verder richting het noordoosten. Het KNMI heeft code geel voor het hele land afgegeven vanwege gladheid.

Meld je aan Wil jij elke dag het weerbericht ontvangen?

Het is volgens Weerplaza de eerste keer in deze winter dat Nederland te maken krijgt met sneeuw en gladheid op grote schaal. Het KNMI wijst weggebruikers erop dat zij zaterdag rekening moeten houden met gladheid.

De eerste sneeuw valt mogelijk tussen 14.00 en 15.00 uur in Zeeland. Tegen de avond zal in het hele westen al zo'n 3 tot 4 centimeter sneeuw zijn gevallen.

Halverwege de avond trekt de sneeuwval richting het oosten en noordoosten. Daar valt door een lagere neerslagintensiteit wel minder sneeuw dan in het westen: 1 tot 3 centimeter. In het noorden zou het zondagochtend opnieuw kunnen gaan sneeuwen.

Meeste sneeuw valt in het zuiden

Het dikste pak sneeuw wordt verwacht in het zuiden en zuidwesten van het land. Lokaal kan daar zo'n 5 centimeter vallen. In het westen blijft de sneeuw niet lang liggen. In de nacht van zaterdag op zondag gaat het dooien door een westenwind. Landinwaarts kan de sneeuw langer aanhouden.

Eerder deze maand sneeuwde het ook al in het zuiden, wat voor 'sneeuwtoeristen' zorgde. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben mensen opgeroepen om in de buurt van hun huis te blijven.

Weerplaza waarschuwt voor verraderlijke gladheid als gevolg van de sneeuw, met name in Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen. Ook kan de sneeuw in open gebieden gaan stuiven door een matige tot vrij krachtige zuidelijke wind.

Vanaf volgende week lopen de temperaturen weer op. Volgens de weerdienst kan het woensdag zelfs 10 graden worden.

Bekijk hier het volledige weerbericht op jouw locatie. Je vindt het weerbericht ook altijd bovenaan de voorpagina.