Het KNMI waarschuwt weggebruikers voor mogelijk gevaarlijke situaties in het verkeer als gevolg van gladheid door ijzel in een groot deel van het land. De weersomstandigheden hebben al meerdere ongelukken veroorzaakt.

Voor het noorden en midden van het land werd eerder op zaterdag code oranje afgegeven vanwege ijzel en mist. Die waarschuwing werd even na 10.30 uur teruggebracht tot code geel. In Utrecht en Gelderland geldt nog wel code oranje.

Volgens de ANWB is het verraderlijk weer aangezien je niet aan de natuur kunt zien dat het glad is. In de gebieden waar het glad was, gebeurden ongelukken. Zo belandden door extreme gladheid in de omgeving van Staphorst twee auto's in de sloot. Op de A6 tussen Lelystad en Almere vonden drie ongevallen plaats.

Rijkswaterstaat roept automobilisten op om hun reis indien mogelijk uit te stellen vanwege de gladheid. Het KNMI verwacht dat de gladheid en de dichte mist in de tweede helft van de ochtend weer verdwijnen.

ProRail meldt dat de treindienstregeling zaterdagochtend last ondervindt van 'rijpvorming' - een dun ijslaagje op de bovenleiding dat er razendsnel aan kan vriezen. Hierdoor krijgen treinen niet altijd voldoende spanning om optimaal te kunnen rijden. Reizigers krijgen het advies voor vertrek de reisplanner te checken.