In de afgelopen drie dagen heeft de marechaussee minstens tien Britten de toegang tot Nederland geweigerd, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van NOS. Britten mogen Nederland sinds 1 januari alleen nog in voor strikt noodzakelijke reizen.

Het land valt sinds het uit de EU is gestapt niet meer onder het Europese grensbeleid. Britten moeten daardoor niet alleen een negatieve coronatestuitslag hebben, maar ook kunnen aantonen dat hun reis noodzakelijk is - doordat ze bijvoorbeeld voor essentiële werkzaamheden naar Nederland komen of met zwaarwegende privéomstandigheden te maken hebben.

Alle Britten die de toegang tot Nederland werd ontzegd, landden op Schiphol. Het ging om onder anderen toeristen die een bezoek aan Amsterdam wilden brengen en Britten die op doorreis naar Spanje waren om daar hun kinderen te leren skiën, zegt een woordvoerder tegen NOS.

"Een enkeling begreep het wel, maar de meesten dachten dat een negatieve coronatest wel voldoende zou zijn om het land in te mogen", aldus een woordvoerder van de marechaussee, die toevoegt dat een aantal Britten verontwaardigd waren over de weigering.

Tot nu toe negenhonderd mensen geweigerd

Sinds maart 2020 geldt voor veel landen een inreisverbod vanwege het coronavirus. Zo'n negenhonderd mensen zijn tot nu toe geweigerd in Nederland, onder wie driehonderd Amerikanen. Als voorbeeld noemt de woordvoerder een Amerikaan die zondag op doorreis was en via Schiphol naar de Alpen wilde gaan om daar te skiën.

"Die had de informatie duidelijk niet goed gelezen of begrepen. Het merendeel van die negenhonderd mensen hebben we op Schiphol tegengehouden, maar ook een flink aantal bij veerboten in zeehavens en op andere vliegvelden."