De politie van Rotterdam is onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek gestart naar vermeend racisme door agenten bij een arrestatie van drie leden van een gezin uit Dordrecht op 5 december. Dat bevestigt de politie dinsdagavond na berichtgeving door NRC.

Een advocaat heeft namens de zwarte vader (45) en zoon (18) en witte moeder (37) van het gezin aangifte tegen de politie gedaan van onder meer discriminatie en mishandeling.

Agenten raakten op Sinterklaasavond verwikkeld in een vechtpartij met de gezinsleden, nadat een aanhouding van een dronken man wegens belediging volgens de politie "compleet uit de hand liep". De agenten kwamen in eerste instantie af op klachten van geluidsoverlast over een blaffende hond in een flatgebouw aan de Beekmanstraat.

Een schilder die verderop bezig was geweest met schilderwerk zou volgens NRC poolshoogte zijn komen nemen en de agenten hebben geadviseerd om de deur van het flatgebouw in te trappen. Volgens de politie hield deze "dronken" schilder de agenten op en beledigde hij één van de politiemensen. Daarop probeerden ze de man aan te houden, maar die rende weg.

Vervolgens bemoeiden de drie gezinsleden - de schilder zou in hun huis hebben gewerkt - zich met de poging tot arrestatie en zouden zij de agenten hebben aangevallen. De politie meldt dat de vader onder meer op een van de agenten ging zitten en haar probeerde te wurgen. Nadat de agenten de situatie uiteindelijk onder controle kregen, werden de gezinsleden gearresteerd.

Politie zou pepperspray en vuisten hebben gebruikt

NRC schrijft op basis van beelden met geluid die door een camera bij een nabijgelegen woning zijn gemaakt dat één agent een van de gezinsleden uitscheldt voor "kutneger". De aangehouden vrouw zegt tegen de krant dat agenten daarnaast ook andere racistische termen gebruikten.

Daarnaast zou de politie herhaaldelijk met pepperspray in het gezicht van de familieleden hebben gespoten en zouden de ouders vuistslagen in het gezicht hebben gekregen. Bovendien zou op de videobeelden niets te zien zijn van een poging tot verstikking van één van de agenten.

Naar aanleiding van de aangifte is het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de Rotterdamse politie een intern onderzoek begonnen. De politie meldt dat het VIK beschikt over videobeelden van de arrestatie. Het is niet duidelijk hoelang het onderzoek gaat duren.

Het is niet de eerste keer dat de Rotterdamse politie in opspraak raakt. In juli van dit jaar werd een onderzoek gestart naar vermeende racistische uitlatingen van politiemensen in een WhatsApp-groep. Het OM besloot na een strafrechtelijk onderzoek om de agenten niet te vervolgen.